Videospeler inladen...

Macron en Sanchez willen meer gesloten asielcentra binnen de EU

Straks is er een Europese minitop over migratie, waar er onder meer gediscussieerd zal worden over waar asielaanvragen behandeld moeten worden. De Franse president Emmanuel Macron en de Spaanse premier Pedro Sanchez hebben zich al uitgesproken voor meer  gesloten asielcentra binnen de Europese grenzen. Ze willen ook financiële sancties voor landen die geen asielzoekers willen opvangen.

Straks houden 16 van de 28 EU-staats- en regeringsleiders in Brussel een informeel overleg over de vluchtelingenproblematiek. De minitop is gepland in aanloop naar de Europese top van eind volgende week.

Gisteren heeft de Franse president Macron het met de Spaanse premier Pedro Sanchez, die voor het eerst op het Elysée te gast was, al over de kwestie gehad. Macron en Sanchez pleiten voor een aanpak waarbij migranten terecht kunnen in gesloten asielcentra binnen Europa. Daar zouden ze moeten kunnen blijven vanaf het moment dat ze Europa binnenkomen, totdat hun asielaanvraag bestudeerd is.

Macron zegt dat daarvoor middelen moeten worden vrijgemaakt. De Europese solidariteit moet zowel gelden voor wie recht op asiel blijkt te hebben, als voor migranten van wie de asielaanvraag verworpen is. In dat laatste geval moeten de migranten naar hun land van origine teruggeleid worden, en "zeker niet naar transitlanden", zegt Macron.

Vandaag bestaan er bijna geen gesloten centra in Europa waar migrantendossiers worden behandeld, tenzij enkele zeldzame gevallen in Griekenland en Italië die worden beheerd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR). Het Frans-Spaanse voorstel wil dat initiatief op grote schaal ontplooien.

Financiële sancties

Macron en Sanchez gaan met hun plan verder dan het voorstel van voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk. Die pakte eerder deze week nog uit met het voorstel om buiten de Europese Unie, bijvoorbeeld in Noord-Afrika, centra in te richten waar economische vluchtelingen en migranten van elkaar gescheiden worden. 

Macron sprak zich ook uit voor financiële sancties voor EU-lidstaten die vluchtelingen weigeren op te nemen. "We kunnen geen landen hebben die massaal genieten van de solidariteit van de EU en anderzijds massaal hun nationaal egoïsme opeisen als het aankomt op migratiekwesties, zei hij.

Meest gelezen