ING België duikt op in Panama Papers

ING België duikt op in de Panama Papers. De bank zou via een kantoor in Genève rijke Russen geholpen hebben aan rekeningen voor constructies in belastingparadijzen. 

De Panama Papers zijn documenten van een Panamees advocatenkantoor waaruit blijkt hoe rijken en bedrijven belastingen op een al dan niet legale manier ontwijken. Daarin duikt nu ook ING België op. De Tijd en Knack konden de documenten inkijken. 

"Combinatie Russen en belastingparadijzen roept toch vragen op"

ING België zou via een kantoor in Genève rijke Russen geholpen hebben in belastingparadijzen. De Tijd-journalist Lars Bové legde in De Ochtend uit hoe dat in zijn werk ging. "Via een bijkantoor in Genève heeft ING België rekeningen geleverd aan postbusvennootschappen in Panama en de Britse Maagdeneilanden", aldus Bové. "Dat gebeurde zeer recent nog. Achter deze vennootschappen gingen telkens rijke Russen schuil. Dat roept vragen op, want banken moeten heel voorzichtig zijn in de strijd tegen witwassen. De combinatie van rijke Russen enerzijds en constructies in belastingparadijzen anderzijds zou toch vragen moeten oproepen bij banken."

Het principe is: ken je cliënt. In dit geval geldt dat des te meer

Lars Bové, onderzoeksjournalist bij De Tijd

Renteloze lening voor luxejacht

Had ING België moeten weten met wie ze zaken deed? Bové: "ING België heeft enkel contact gehad met een Zwitsers tussenkantoor dat alles regelde met het Panamese advocatenkantoor. Zelfs deze laatste wist tot voor kort niet wie de personen achter de constructies waren. Dan stellen wij ons de vraag: wist ING met welke mensen ze in zee ging? Het principe is: ken je cliënt. In dit geval geldt dat des te meer."

Volgens Bové ging het om zeer risicovolle klanten en constructies. "Bij één van de postbusvennootschappen werd er een lening gegeven aan een Russische oud-minister die daarmee een luxejacht mocht kopen", verduidelijkt hij. "Het was een renteloze lening die de Rus pas moest terugbetalen wanneer hij de jacht opnieuw verkocht. Bij dat soort constructies moet een bank toch heel voorzichtig zijn."

Een Russisch oud-minister kreeg een renteloze lening voor een luxejacht. Bij dat soort constructies moet een bank toch heel voorzichtig zijn 

Lars Bové, onderzoeksjournalist bij De Tijd

sp.a: "Dit gaat de verbeelding te boven"

Dat ING België opduikt in de Panama Papers is opmerkelijk. Twee jaar geleden verklaarde de bank voor een parlementaire commissie immers nog dat het "avers" stond tegenover constructies in belastingparadijzen.

Volgens Peter Vanvelthoven (sp.a) was dit beter voor een parlementaire onderzoekscommissie gebeurd. "Zo hadden de getuigen onder ede verhoord kunnen worden en zouden ze nu vervold kunnen worden wegens meineed", aldus Vanvelthoven. Hij vraagt nu een onderzoek door de Bijzondere Belastingsinspectie (BBI), het parket en het Bankentoezicht.

Vanvelthoven pleit ook voor een aanpassing van de wetgeving. Zo wil hij dat het mogelijk wordt de banklicentie van de betrokken bank in te trekken. Ook wil hij dat bestuurders van de bank persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden.  Twee dingen die vandaag niet kunnen. "Je ziet wat er gebeurt", zegt Vanvelthoven cynisch. "De banken doen rustig verder."

ING België: "Regels gerespecteerd"

ING België reageerde ondertussen ook op het nieuws. In een statement benadrukt de bank dat het "de geldende wetten, regels en ethische normen respecteert". "In de afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen bij toezichthouders, in de maatschappij en de financiële sector - en dus ook bij ING - voor non-financiële risico's waaronder zaken met onoorbare of maatschappelijk onwenselijke motieven", klinkt het in het statement. De bank wil verder niet communiceren over relaties met individuele klanten. 

Meest gelezen