Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Amper tien dagen na topoverleg noemt Trump Noord-Korea nog altijd "buitengewoon bedreigend"

Amper tien dagen na het topoverleg met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft de Amerikaanse president Donald Trump het land nog altijd een "buitengewone bedreiging" genoemd. Het Pentagon bevestigde gisteren ook dat het de militaire oefeningen met Zuid-Korea opschort. 

"Een uitzonderlijke en buitengewone bedreiging", zo heeft Trump het nucleaire arsenaal van Noord-Korea genoemd, amper tien dagen nadat hij op Twitter had gezegd dat er "geen nucleaire dreiging meer uitgaat van Noord-Korea". 

In de presidentiële verklaring die vrijdag naar het Congres werd gestuurd, waarin wordt geargumenteerd waarom de economische sancties tegen Noord-Korea gehandhaafd dienen te blijven, was de toon heel anders dan vlak na het topoverleg van 12 juni in Singapore. In de verklaring staat dat het nucleaire materiaal en het beleid van Pyongyang "een uitzonderlijke en buitengewone bedreiging vormen voor de Amerikaanse nationale veiligheid en de economie."

Militaire oefeningen worden opgeschort

Nog gisteren bevestigde het Pentagon dat de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea voor onbepaalde tijd zouden worden opgeschort. Tijdens de historische ontmoeting tussen Trump en Kim had de Amerikaanse president beloofd om de "war games" (oorlogsspelletjes) met Zuid-Korea stop te zetten. Die zijn volgens hem "provocerend" en "erg duur". Met zijn aankondiging leek Trump niet alleen Zuid-Korea en de andere Aziatische bondgenoten van de VS te verrassen, maar ook het Amerikaanse leger zelf.

Het Pentagon bevestigde dat het de militaire oefeningen met Seoel voor onbepaalde duur zou opschorten, "om de aanstaande diplomatieke onderhandelingen geleid door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te steunen". "Bijkomende beslissingen zullen afhangen van het feit of Noord-Korea te goeder trouw productieve onderhandelingen blijft houden", zegt woordvoerster Dana White.

Vorig jaar namen 7.500 Amerikaanse en 3.000 Zuid-Koreaanse militairen deel aan de militaire manoeuvres, Freedom Guardian genaamd. In Zuid-Korea zijn zowat 28.500 Amerikaanse troepen gestationeerd.

Meest gelezen