Videospeler inladen...

Ontploffing tijdens verkiezingsmeeting president Zimbabwe

President Emmerson Mnangagwa van Zimbabwe is ontsnapt aan wat staatsmedia een een moordaanslag noemen. Tijdens een verkiezingsmeeting in Bulawayo, de tweede stad van het land, vond een ontploffing plaats. De president bleef ongedeerd, maar een vicepresident en verscheidene andere mensen raakten gewond. Enkele uren voordien was in Ethiopië een soortgelijke aanslag gebeurd. 

Met het oog op de verkiezingen van volgende maand, sprak de 75-jarige president Emmerson Mnangagwa een menigte toe in een stadion. Toen hij het podium verliet en een VIP-tent binnenging, vond daar een ontploffing plaats. De president raakte niet gewond en werd meteen in veiligheid gebracht, maar de vicepresident liep wel lichte verwondingen op. Ook andere mensen raakten gewond.

Volgens de staatsmedia ontsnapte de president aan een moordaanslag. Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe, staat bekend als een bolwerk van de oppositie. Volgens een woordvoerder van de president wordt een onderzoek ingesteld naar de aanslag.

De aanslag volgde enkele uren na een gelijkaardige aanslag in Ethiopië. Daar werd de hervormingsgezinde premier Abiy Ahmed het doelwit van een aanslag met een granaat. Hij bleef ongedeerd, maar 150 mensen in de menigte raakten gewond, en er viel ook een dode.   

Emmerson Mnangagwa is president ad interim van Zimbabwe sinds het gedwongen vertrek van Robert Mugabe eind vorig jaar. Op 30 juli zijn er verkiezingen in Zimbabwe.

Meest gelezen