Videospeler inladen...

Reynders na onmoeting met Russische collega Lavrov: "Altijd geprobeerd open dialoog met Rusland te houden"

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov ontmoet. Naast de relaties met de NAVO, de situatie in Oekraïne, in Syrië en de bilaterale relaties tussen België en Rusland stond ook het voetbal op de agenda, met de Rode Duivels die in Moskou op de affiche stonden tegen Tunesië.

De beide ministers gingen na hun ontmoeting naar de WK-wedstrijd België-Tunesië, in het Spartakstadion. Samen met koning Filip was voor hen een plaats voorzien in de VIP-box.

Reynders had voor zijn collega overigens ook een sportief cadeautje bij: een Rode Duivels-shirt met de handtekeningen van alle Belgische spelers. Lavrov van zijn kant had de mascotte van het WK in Rusland en de officiële WK-bal meegebracht.

Het was de vierde reis van Reynders naar Moskou, de tweede dit jaar. Lavrov benadrukte vooral de goede samenwerking op het vlak van energie met de levering van 8 miljoen ton LNG-gas vanuit Yamal naar de haven van Zeebrugge.

Daarnaast stonden ook politieke meningsverschillen op de agenda. Zo is Moskou niet van plan de sancties op te heffen die werden ingesteld na de annexatie van de Krim door Rusland in de lente van 2014. Ondanks die sancties wil België opnieuw een echte dialoog met Rusland.

Buitenlandse Zaken sprak van een "openhartig gesprek". De Russen zijn ook bezorgd over de opbouw van militaire macht aan de westelijke grenzen met Rusland en plannen voor een permanente aanwezigheid in de Zwarte Zee. De standpunten werden uitgewisseld in het licht van de aanstaande NAVO-top in juli.

"Altijd geprobeerd om open dialoog te hebben met Rusland"

"Ik had een contact met Sergej Lavrov. Onze bilaterale ontmoeting ging eerst en vooral over de Raad van Europa. Er moet een echte bescherming van de mensenrechten komen voor de inwoners van Rusland", zegt Didier Reynders na afloop van de Wedstrijd België-Tunesië.

"Ik heb veel andere dossiers op de tafel gezien, onder meer over meer economische relaties. We hebben het ook gehad over een aantal internationale dossiers. We verschillen soms helemaal van visie over de toestand in bijvoorbeeld Oekraïne of Syrië. We hebben altijd geprobeerd om een open dialoog te hebben met Rusland", besluit Reynders.

Meest gelezen