Soulwax brengt nieuw huzarenstuk uit: het "Essential"-album dat ze voor BBC Radio 1 maakten 

Soulwax heeft gisteren met "Essential" een nieuw album uitgebracht, een huzarenstuk. Toen de broers Dewaele gevraagd werden om een Essential Mix te maken voor BBC Radio 1 vonden ze er niets beters op dan een uur nieuw materiaal te maken. 

Een jaar na "From Deewee" is er dus alweer een nieuw album van de Gentse broers. "Essential Mix" is een instituut bij BBC. Al meer dan 20 jaar worden dj's er uitgenodigd om hun favoriete songs in een eigenzinnige mix van twee uur te gieten, hun "essentiële" tracks. Maar Stephen en David Dewaele gingen nog een stap verder. Zij beslisten een uur vol nieuwe muziek te maken die draaide rond het woord "Essential". 

Alsof dat nog niet moeilijk genoeg was, legden ze zichzelf ook de regel op dat ze de apparatuur (voornamelijk synthesizers en drums) die ze voor "From Deewee" gebruikt hadden niet opnieuw mochten inzetten. In twee weken tijd slaagden ze erin een volledig nieuw album te maken waar ze erg trots op zijn. 

Niemand wist wat we aan het bekokstoven waren.

Stephen Dewaele

Soulwax is de eerste artiest die een uur origineel materiaal heeft aangeleverd voor "Essential Mix". "Niemand wist wat we aan het bekokstoven waren", vertelt Stephen Dewaele vandaag in De Morgen Magazine. "Alleen ons management had iets door. Bij de BBC hadden ze er het raden naar. Het idee dat al die nieuwe muziek op de radio zou worden gedraaid zonder dat de mensen wisten dat het onze nieuwe plaat zou worden, vonden wij opwindend genoeg om ermee door te gaan." 

Het resultaat is een nieuwe reeks elektronische dansnummers. Het album bestaat uit 12, grotendeels instrumentale tracks (Essential One tot Twelve). Bij de gaststemmen zit onder meer een acteur uit een stemmendatabank (op "Essential One", beluister hieronder) en Charlotte Adigéry (WWWater), een van hun protegés in hun Studio Deewee. 

Een pak mensen in hun studio werkten trouwens -zonder het zelf te weten- mee aan de nieuwe plaat. "We hebben hen allemaal voor de microfoon gesleurd", aldus Dewaele. "En al die mensen vroegen zich af wat we in godsnaam aan het doen waren. Ze dachten dat we een remix aan het maken waren." 

Soulwax treedt op 13 juli op op Dour en staat als 2manydjs Live op 11 augustus op de Lokerse Feesten. 

Meest gelezen