Videospeler inladen...

Twee doden en 150 gewonden bij aanslag Ethiopië, doelwit was hervormingsgezinde premier

Bij een aanslag op een politieke bijeenkomst van de populaire Ethiopische premier Abiy Ahmed zijn twee doden en zeker 150 gewonden gevallen. De premier zelf bleef ongedeerd. Abiy Ahmed heeft de voorbije weken tal van hervormingen doorgevoerd. Hij noemde de aanslag het werk van mensen "die Ethiopië niet verenigd willen zien".

Abiy Ahmed had een menigte van vele duizenden Ethiopiërs toegesproken op een plein in de hoofdstad Addis Abeba. Toen hij na zijn toespraak de menigte toezwaaide, werd een granaat in de richting van het podium gegooid. De premier en zijn entourage werden meteen weggeleid en bleven ongedeerd, maar in de menigte zijn twee dodelijke slachtoffers gevallen en meer dan 150 gewonden.

Abiy Ahmed sprak enige tijd na de aanslag op de staatstelevisie over "een goed georkestreerde aanslag". Hij schreef hem toe aan "krachten die liever geen verenigd Ethiopië willen zien".

AFP or licensors

Abiy Ahmed heeft sinds zijn aantreden in april in sneltempo een aantal opgemerkte hervormingen doorgevoerd. Twee weken geleden kondigde hij aan dat hij een einde wil maken aan de oorlog met buurland Eritrea. Hij beëindigde ook de noodtoestand, die drie maanden geleden werd ingesteld na aanhoudende onrust in het land, en die gebruikt werd om de oppositie hard aan te pakken. 

Abiy Ahmed, een voormalige militair, is de opvolger van  Hailemariam Desalegn op, die aftrad na drie jaar van politiek protest en onlusten.

Hij is de eerste Oromo-premier van Ethiopië. Die bevolkingsgroep vormde de voorbije jaren het hart van het protest. De Oromo maken een derde uit van de Ethiopische bevolking, maar voelen zich gediscrimineerd. Hun protest richtte zich de voorbije jaren ook tegen de uitbreiding van de stadsgrenzen van Addis Abeba, dat een groeipool is in Afrika.   

Nu is het tijd voor liefde en verzoening in Ethiopië

Abiy Ahmed geniet de steun van de Oromo, maar heeft ook aanhangers bij andere etnische groepen. Bij zijn aantreden beloofde hij "een nieuw politiek begin". Met zijn aankondigde hervormingen lijkt hij daar meteen werk van te willen maken.

Tijdens zijn toespraak van vanmorgen voor duizenden mensen in Addis Abeba had hij gezegd dat er geen weg terug is van de veranderingen die hij heeft gelanceerd. "De laatste honderd jaar heeft haat ons veel schade toegebracht. Nu is het tijd voor liefde en verzoening", zei hij. 

Meest gelezen