WK 2018 - Saudi-Arabië nam 12.000 apparaten voor internetpiraterij in beslag

In Saudi-Arabië hebben de autoriteiten meer dan 12.000 apparaten in beslag genomen die werden gebruikt voor internetpiraterij. Dat zegt een adviseur van het Saudische koningshuis, Saud al-Qahtani. 

De inbeslagnames komen er na beschuldigingen van de Qatarese groep beIN, die wereldwijd gelijknamige sportkanalen bezit, dat Saudi-Arabië haar uitzendingen illegaal kopieert en uitzendt.

"12.000 apparaten werden de voorbije maanden beslag genomen", zegt al-Qahtani, al ligt dat aantal volgens hem waarschijnlijk nog hoger. "Saudi-Arabië respecteert de vraag tot bescherming van de uitzendrechten en de internationale conventies daarover", benadrukt hij.

Volgens beIN streamt een hackerscollectief onder de naam "beoutQ" al sinds oktober illegaal de uitzendingen van beIN via het Saudische telecombedrijf Arabsat. Daarmee zijn de wedstrijden volgens beIN in alle omringende landen en zelfs tot in Europa en Azië illegaal en gratis te bekijken.

In de aanloop naar het WK voetbal in Rusland was de Qatarese groep naar de FIFA gestapt en eiste het dat de internationale voetbalfederatie stappen ondernam tegen de piraterij van Arabsat. De Saudische autoriteiten ontkenden echter alle beschuldigingen en stellen dat Saudi-Arabië wel degelijk optreedt tegen piraterij.

Meest gelezen