Belga

522 migrantenkinderen in VS al herenigd met hun ouders

In de Verenigde staten zijn 522 migrantenkinderen die gescheiden werden van hun ouders nadat ze vanuit Mexico de grens waren overgestoken, herenigd met hun ouders. Dat heeft Homeland Security, de binnenlandse veiligheidsdienst, laten weten. 

De komende uren zouden nog eens 16 kinderen weer bij hun ouders gebracht worden. Een klein aantal kinderen zou toch nog gescheiden blijven, onder meer omdat de familieband niet bewezen is of wanneer er een vermoeden bestaat dat de volwassene een bedreiging is voor de veiligheid van het kind. 

De beslissing om kinderen te scheiden van hun ouders en op te sluiten in kooien was een onderdeel van een zerotolerancebeleid voor illegale immigratie. Vanuit de hele wereld kwam er felle kritiek op. Woensdag besloot president Trump dan om een eind te maken aan dat beleid. 

Er leefden in de VS al meer dan 2.000 migrantenkinderen gescheiden van hun ouders. Het Department of Health and Human Services (HHS) probeert er momenteel voor te zorgen dat op termijn alle kinderen opnieuw met hun ouders herenigd kunnen worden. Er is een telefoonlijn geopend voor ouders die op zoek zijn naar hun kinderen. Die infolijn is bemand van maandag tot vrijdag van 8 tot 20 uur.  

De overheid benadrukt dat ze er alles aan doet om te voorkomen dat ouders teruggestuurd worden naar hun land van herkomst zonder hun kinderen. De meeste kinderen zijn afkomstig uit landen uit Centraal-Amerika zoals Guatemala, Honduras en El Salvador. 

Meest gelezen