Videospeler inladen...

De Wever gaat lijnrecht in tegen premier Michel: "Wat mij betreft is de Rafale uitgesloten"

N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft tijdens het grote voorzittersdebat in "De zevende dag" gezegd dat wat hem betreft, de Franse Rafale uitgesloten is als nieuw gevechtsvliegtuig. "Dan kunnen we beter niks doen, maar dan is het met Defensie zo ongeveer gedaan". 

Eén van de kwesties die tijdens het debat op tafel kwam, was dat van de Belgische gevechtsvliegtuigen. Moet België gaan voor een verlenging van de huidige, oudere generatie van F-16's, of moet het nieuwe gevechtsvliegtuigen aankopen, en zo ja welke?

Afgelopen week liet Defensieminister Steven Vandeput, een partijgenoot van De Wever, uitschijnen dat de Franse optie, de Rafale, eigenlijk geen optie was omdat de Fransen geen officieel dossier hadden ingediend. Daarop werd Vandeput teruggefloten door premier Charles Michel (MR), die zei dat "alle opties nog open zijn, ook die van de Rafale".

(Lees verder onder de foto.) 

3,4 miljard voor een toestel dat niks kan, dat heeft geen enkele zin

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"De premier is de baas", klonk het eerst nog fijntjes bij Wouter Beke (CD&V) en De Wever, tot De Wever daarop de puntjes op de 'i' zette: "Frankrijk is een buurland, een belangrijke economische partner die met respect behandeld moet worden, en we zullen dat dossier zeker lezen als het op tafel komt. Ik heb het nog niet gezien, maar de Rafale is inderdaad wat mij betreft uitgesloten. Als het daarop uitkomt, denk ik dat we beter niks doen, maar dan is het met Defensie zo ongeveer gedaan."

Want, zo argumenteert De Wever, luchtvaarttechnologie is de ruggengraat van Defensie in de 21e eeuw, en de Rafale loopt (ver) achter op dat vlak. "3,4 miljard voor een toestel dat niks kan, dat heeft geen enkele zin. "

Slotsom: De Wever wil het bekijken, maar dan meer uit beleefdheid tegenover de Fransen, dan om het echt in de eindoverweging mee te nemen. "Want luchttechnologisch lopen we in Europa nu al mijlenver achter op de VS." 

Videospeler inladen...

U zegt eerst "de premier is de baas" en daarna zegt u "de premier kan de boom in"

SP.A-voorzitter John Crombez

De Wever sluit overigens ook de optie uit om de F-16's een update te geven en hun levensduur te verlengen. "Dit is uitgesloten." 

Van de drie opties die Michel uitrolt, (de F-16's, een nieuw toestel en de Rafale alsnog bekijken) houdt De Wever dus nog één optie open. Dat leidde bij SP.A-voorzitter John Crombez, die heftig oppositie voerde in het miljardendossier, tot de volgende conclusie: "U zegt eerst 'de premier is de baas' en vervolgens zegt u 'de premier kan de boom in'." 

Het kabinet van de premier herhaalt wat Michel eerder deze week zei: dat de regering de beslissing zal nemen op basis van objectieve criteria. "De procedure die binnen de regering is beslist zal worden gerespecteerd en de beslissingen zullen binnen de regering worden genomen op basis van objectieve criteria en nergens anders".

Meest gelezen