Videospeler inladen...

De Wever vreest voor Arco-oplossing: "Men zal vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is"

Bart De Wever betwijfelt ten zeerste of de Arco-gedupeerden hun geld ooit zullen terugzien - hoewel er in het regeerakkoord een oplossing beloofd was. "Ik vrees dat we de oplossing nooit zullen vinden. "Men zal vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is." Dat zei de N-VA-voorzitter in het Groot Voorzittersdebat in "De zevende dag", waarin ook Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten pessimistisch was over Arco.

Het was één van de meestgestelde vragen van de kijker aan de partijvoorzitters: "Wat met Arco?" Zullen de gedupeerden een deel van hun inleg ooit terugzien? 

Voor Wouter Beke (CD&V) is een antwoord op die vraag van algemeen belang. "In de regeringsonderhandelingen stond dat we met een bemiddelingsvoorstel zouden komen, ter waarde van 600 miljoen, om toch een stuk vergoeding te hebben. Dat is wat er op tafel ligt."

Men zal denk ik vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is

Bart De Wever - N-VA

Maar N-VA-voorzitter Bart De Wever vreest voor die oplossing. "Men zal -denk ik- vroeg of laat moeten toegeven dat het geld gewoon weg is. Ik ben zelf Arco-spaarder - voor enkele duizenden euro's", geeft De Wever toe. "Maar ik reken er niet meer op. Dit is staatssteun, dit waren aandelen."

Toch blijft hij loyaal aan het regeerakkoord. "Als men de oplossing vindt, zullen we die uitvoeren. Maar ik vrees ervoor: de juridische weg is nooit gevonden. En het jammere is: we gingen een deel van Belfius op de markt zetten, van die beurswaarde is al 600 miljoen verdampt."

De Wever krijgt bijval van Open VLD-voorzitter Rutten

Hij wordt in dat argument bijgetreden door Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Afspraken zijn afspraken. We zouden een oplossing uitwerken, maar wat we ook afgesproken hebben, is dat die oplossing de juridische toets moet doorstaan. En dat die groen licht krijgt van Europa. Ik heb nog niet gezien hoe je dat kan doen zonder ook andere aandeelhouders te benadelen."

"Bovendien", zo benadrukt ze, "Wat ik heel jammer vindt, is dat de verkoop van Belfius daaraan gekoppeld is. We willen een slanke overheid die zich bezighoudt met kerntaken. Een bank uitbaten hoort daar niet bij." 

Een bank uitbaten hoort niet bij de kerntaken van een overheid

Gwendolyn Rutten - Open VLD

Maar Beke - toch lid van dezelfde meerderheid - is het daar allesbehalve mee eens. "De bank is gekocht voor vier miljard euro en is nu het dubbele waard. Als de Arco-regeling rond is, zal die nog meer waard zijn. Dat betaalt zichzelf terug." Hij vergelijkt het met een huis verkopen. "Als je ervoor zorgt dat het dak niet meer lekt en het plafond niet meer beschimmeld is, dan is je huis meer waard."

Oppositie: "Bijzonder schrijnend dat je mensen zo lang aan het lijntje houdt"

Bij de oppostie zijn John Crombez (SP.A) en Meyrem Almaci (Groen) ten slotte heel stellig. "Het is duidelijk dat er géén Arco-regeling komt", zegt Crombez. "Misschien is meneer De Wever hierover nog de eerlijkste aan tafel. Maar één ding is zeker: de argumenten kloppen niet."

Almaci vult aan: "Drie jaar geleden gingen ze boven de schaduwen van de partijen uitstijgen. Het is bijzonder schrijnend dat je mensen zo lang aan het lijntje houdt." 

Bekijk hier het Arco-hoofdstukje uit het voorzittersdebat in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen