Berlijn

Erdogan-aanhangers op straat in Duitsland en Nederland

In de Duitse hoofdstad Berlijn zijn honderden aanhangers van de Turkse regeringspartij AKP samengekomen in de winkelboulevard Kurfürstendamm en op de Breitscheidplatz, waar ze met Turkse vlaggen en foto's van Erdogan zwaaien. De politie is op het plein ingezet om de bekende Gedächtniskirche te beschermen.

De Turkse kiezers stemden in Duitsland overigens overwegend voor Erdogan, zo bericht het staatspersagentschap Anadolu. Met bijna 40 procent van de stemmen geteld, staat de huidige president in Duitsland op 65,4 procent bij de presidentsverkiezingen, tegenover 22,2 procent voor zijn grootste uitdager Muharrem Ince van het centrumlinkse CHP.

Ook in Nederland trokken feestvierende Turken op straat. Volgens een woordvoerder van de politie hebben mensen zich verzameld in het centrum van Rotterdam en rond het Turkse consulaat. Ook reden er toeterende auto's rond. In Amsterdam-West verzamelden mensen zich rondom het Mercatorplein. Daar rijden toeterende auto's rond en wordt vuurwerk afgestoken.

Erdogan eiste de verkiezingsoverwinning zondagavond op, hoewel er toen nog geen officiële resultaten waren. De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen onregelmatigheden aan tijdens de stembusgang en beschuldigen Anadolu ervan bewust valse resultaten te publiceren.

Meest gelezen