Banksy nu ook aan het werk in Parijs? Liefhebbers tellen al 6 werken

Het lijkt erop dat de Britse street artist Banksy zijn actieterrein deze week verlegd heeft naar de straten van Parijs. Liefhebbers van zijn werk hebben in de Franse hoofdstad in enkele dagen tijd al 6 werken gespot die ze aan hem toeschrijven.  Het zou de eerste keer zijn dat Banksy in Parijs werkt. 

Het eerste werk zou Banksy gemaakt hebben op woensdag 20 juni. Het is te zien in het XVIIIe arrondissement aan de Porte de la Chapelle, op enkele tientallen meters van een plek waar tot in maart een vluchtelingenkamp was. 

Woensdag was het Wereldvluchtelingendag. De muurschildering toont een zwart meisje dat een zwart hakenkruis probeert te overschilderen met een roos bloemenmotief. 

Het werk vertoont sterke gelijkenissen met "Go flock yourself", een werk dat Banksy een tiental jaar geleden maakte

Banksy zou ook naar het XIXe arrondissement getrokken zijn waar hij een werk gemaakt heeft op de Avenue de Flandre. Hier gaat het om een afbeelding van Napoléon Bonaparte te paard. Hij is gewikkeld in een rood gewaad waardoor zijn bovenlichaam en zijn gezicht bedekt zijn. Deze muurschildering is geïnspireerd door een doek van Jacques-Louis David (1801): "Bonaparte franchissant le Grand-Saint-Bernard". 

In het Ve arrondissement, in de buurt van de universiteit Sorbonne, is een werk terug te vinden waarop te zien is hoe een man een hond met een afgehakte poot een bot aanreikt. 

Daarnaast menen voorbijgangers in nog minstens drie andere werken de hand van Banksy te herkennen. 

Banksy signeert zijn werken niet, maar de kleuren en symbolen en de behandelde thema's lijken erop te wijzen dat het wel degelijk om werken van zijn hand gaat.  De werken behandelen actuele thema's als migratie en racisme en zijn erg kritisch. Het is nu afwachten de werken op de muren zullen blijven staan of dat ze verwijderd zullen worden. 

Meest gelezen