Reddingsschip van Duitse ngo dobbert al vier dagen rond op Middellandse Zee

Een reddingsschip van de Duitse ngo Lifeline dobbert al vier dagen rond op de Middellandse Zee, op zoek naar een haven om aan te meren. Het schip heeft 234 migranten aan boord. Zowel Italië als Malta weigeren het toegang tot hun havens. Het scenario van de Aquarius herhaalt zich, twee weken later.

De spanningen tussen Italië en Malta lopen op over wat er moet gebeuren met de Lifeline, het schip van de Duitse ngo Mission Lifeline die onder Nederlandse vlag vaart. Het schip heeft 234 migranten aan boord die donderdag werden gered voor de kust van Libië. Het wacht op de toestemming van een haven om aan te meren, maar noch Malta noch Italië zijn bereid om het het schip toe te laten.

Op Twitter kwam het vandaag tot een woordenoorlog tussen de Maltese minister van Binnenlandse Zaken Michael Farrugia en de Italiaanse minister van Transport Danilo Toninelli. Beide ministers slingerden elkaar verwijten naar het hoofd. De Maltese premier Joseph Muscat, die aanwezig is op de minitop over migratie in Brussel, probeerde de gemoederen te bedaren. "Het is nu niet het moment om te zwartepieten", zei hij.   

De Lifeline wordt bevoorraad door de Maltese kustwacht, maar dringt aan op een oplossing. "We hebben een haven nodig en minstens één EU-lidstaat die nu meteen de verantwoordelijkheid opneemt."

Meest gelezen