Videospeler inladen...

Ruim duizend vogels besmeurd na olielek in Rotterdam

In de haven van Rotterdam zijn honderden vogels met olie besmeurd. Volgens de hulpverleners die de dieren proberen te redden, gaat het zelfs om ruim duizend vogels. De olie waarmee de dieren zijn besmeurd is gisteren uit een schip gelekt.

Gisteren kwam zo’n 200 ton stookolie in de Nieuwe Maas terecht nadat de Bob Jubail, een Noorse olietanker, tegen een steiger was gevaren. De olie heeft zich intussen verspreid in het Rotterdamse havengebied en het opkuisen van de brandstof zal nog dagen duren.

Intussen zijn vogels in het havengebied het grootste slachtoffer geworden van het olielek. Honderden zwanen, aalscholvers, meeuwen en ganzen zijn met de smurrie besmeurd. De Nederlandse omroep NOS meldt dat dierenorganisaties, de brandweer en overheid proberen de dieren te vangen en schoon te maken.

Het Reddingsteam Zeedieren Nederland heeft duizend vogels geteld die onder de olie zitten. De organisatie vreest dat vele dieren niet meer te redden zijn en spreekt van een ramp.

De olie ligt op de oevers van de Nieuwe Maas, waarlangs haven ligt, en heeft gelukkig niet de stranden van de Noordzee bereikt, waar de Maas in uitmondt.

Videospeler inladen...

Meest gelezen