Videospeler inladen...

Kiescommissie bevestigt overwinning Erdogan, oppositie klaagt over onregelmatigheden

In Turkije heeft zittend president Recep Tayyip Erdogan de presidentverkiezingen al in de eerste ronde gewonnen. Dat heeft de voorzitter van de kiescommissie, Sadi Güven, gezegd in Ankara. Hij won met een absolute meerderheid van de stemmen, maar meer details maakte Güven niet bekend. De oppositie verzamelt zich om te protesteren. 

Erdogan eiste eerder al de overwinning op. Met bijna alle stemmen geteld haalt Erdogan 53 procent, melden staatsmedia. Dat is meer dan de  50 procent die hij nodig heeft om een tweede stemronde te vermijden.

Muharrem Ince van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) haalt 31 procent van de stemmen, de Koerdische kandidaat Selahattin Demirtas haalt 8 procent en ex-minister Merkal Aksener van de nieuwe centrumrechtse Iyi-partij (Goede Partij) moet het stellen met 7 procent van de stemmen.

Massale opkomst

Ruim 60 miljoen Turken waren opgeroepen om te stemmen, van wie meer dan 3 miljoen in het buitenland. Volgens Anadolu lag de opkomst op 87 procent. 

Turkije heeft "een nieuwe democratische test doorstaan" en stelt daarmee "een voorbeeld voor de hele wereld". Dat heeft Recep Tayyip Erdogan gezegd nadat de kiescommissie had bekendgemaakt dat het zittende staatshoofd de presidentsverkiezingen al in de eerste ronde had gewonnen. "Onze democratie heeft gewonnen, de wil van het volk heeft gewonnen, Turkije heeft gewonnen", zo sprak hij zijn aanhangers toe aan het hoofdkwartier van zijn partij AKP in Ankara.

Erdogan bedankte het Turkse volk ook voor de massale opkomst bij de stembusgang, volgens hem de hoogste in de geschiedenis van Turkije.

Videospeler inladen...

Parlement

Er waren vandaag ook parlementsverkiezingen in Turkije. Daar is de partij van Erdogan nipt zijn absolute meerderheid kwijt. Ze haalde 293 zetels van de 600. Maar een kleine nationalistische partij, waarmee AKP al een coalitie heeft, haalde er 49, zodat de meerderheid toch binnen blijkt te zijn.

"We laten ons niet provoceren"

De oppositiepartijen CHP en de de pro-Koerdische HDP klagen onregelmatigheden aan tijdens de stembusgang. Ze beschuldigden het staatspersagentschap Anadolu daarnaast ook van "manipulatie". Volgens hen publiceerde het bewust valse resultaten.

 Na de overwinningsverklaring van president Recep Tayyip Erdogan bij de verkiezingen in Turkije, roept de grootste oppositiepartij, het centrumlinkse CHP, haar aanhangers op om de kalmte te bewaren. Wat de uitslag ook zal zijn, het volk "laat zich niet provoceren", zegt woordvoerder Bülent Tezcan.

Onder meer voor het partijhoofdkwartier van de centrumlinkse Republikeinse Volkspartij (CHP) verzamelen zich heel wat tegenstanders van Erdogan. Ze roepen op tot "gerechtigheid" en scanderen volgens het Duitse persbureau DPA onder meer "We zullen winnen door weerstand te bieden". Ze wachten er op een verklaring van de oppositiekandidaat Muharrem Ince.

Daarnaast komen ook aanhangers van de oppositie op straat in de Istanboelse wijken Besiktas en Kadiköy. In het meer zuidelijk gelegen Izmir voeren ze een zitstaking.

Een persconferentie van presidentskandidaat Muharrem Ince staat op de middag gepland (11 uur Belgische tijd).

Ook in België werden de resultaten opgevolgd

Videospeler inladen...

Meest gelezen