Al 20.000 Belgen sluiten zich aan bij rechtszaak tegen Facebook

Al bijna 20.000 Belgen hebben zich aangesloten bij de rechtszaak tegen Facebook die werd aangespannen door Test-Aankoop. Test-Aankoop lanceerde de oproep bijna een maand geleden. De consumentenorganisatie wil naar eigen zeggen dat mensen weer baas worden van hun eigen gegevens en eist ook een schadevergoeding van 200 euro per gedupeerde.

Het initiatief kwam er na het schandaal rond Cambridge Analytica, dat in maart aan het licht kwam. Toen bleek dat de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers zonder hun toestemming werden gedeeld.

Vandaag is de zaak tegen Facebook ingediend bij de rechtbank, maar een uitspraak zal nog maanden op zich laten wachten. "In oktober zullen er concrete termijnen worden vastgelegd door de rechter, maar pas in 2019 zullen we weten of de zaak wordt aanvaard. Ondertussen kunnen mensen zich blijven aansluiten bij onze zaak", zegt Simon November van Test-Aankoop.

"Voor ons is het duidelijk: Facebook heeft de wet op de privacy geschonden. Het bedrijf heeft een zakenmodel gebouwd rond onze gegevens, ze slaan er bovendien ook nog munt uit en dat moet gestopt worden", besluit November.

Meest gelezen