Videospeler inladen...

Stijn Vercruysse in Niger: "Algerije laat migranten achter in Sahara, velen sterven in de woestijn"

Onze reporter Stijn Vercruysse is in Agadez, Niger. Daar komen de meeste van de 13.000 migranten terecht die Algerije het voorbije jaar heeft uitgewezen. "Op een onmenselijke manier," verduidelijkt Vercruysse. Ze worden naar de grens met Niger gebracht, waar hen kilometers hitte en zand opwachten, zonder eten of drinken. "Velen sterven in de woestijn."

De migranten komen uit Niger en andere Afrikaanse landen. "Ze gaan naar Algerije om er te werken, of om door te reizen naar Europa. Maar de Algerijnse politie pakt steeds meer migranten op en zet hen de grens over," vertelt Vercruysse in Agadez. Per bus of vrachtwagen laat Algerije de Nigerezen terug naar hun thuisland rijden. "Maar de niet-Nigerezen worden aan de grens achtergelaten, midden in de woestijn."

Waterbron

De hulporganisatie Dokters van de Wereld vangt de eerste zorgen op van de "voetgangers", de bijnaam die de migranten kregen. Johannes Claes, medewerker van de organisatie, vertelt: "We zien zwangere vrouwen die twee dagen hebben rechtgestaan in een vrachtwagen en dan een miskraam krijgen als gevolg van die reis."

De moeder is kort na vertrek overleden en de vader hier bij aakomst

"Twee weken geleden nog hadden we een koppel dat met twee kinderen, van vijf en negen, vertrokken is. De moeder is kort na vertrek in Algerije overleden, en de vader is hier bij aankomst in Agadez overleden van ontbering." Dokters van de Wereld hospitaliseerde en verzorgde de twee kinderen. "Maar dit zijn erg schrijnende omstandigheden," benadrukt Claes. Volgens de hulporganisatie moet er dan ook meer hulp gestuurd worden. De tocht door de woestijn eist vele doden.

"En niemand weet hoéveel," vertelt Vercruysse. "25.000 migranten zijn Algerije al uitgezet de laatste drie jaar, maar de laatste maanden stijgt dat aantal nog." Als de migranten de grens over zijn, moeten ze nog 15 kilometer lopen naar de eerste waterbron op hun pad. Uiteindelijk weet een deel van hen Agadez te bereiken, via de enige officiële grensovergang tussen Algerije en Niger. 

Videospeler inladen...

Noordwaarts

Vercruysse vindt het opvallend dat er amper internationale veroordelingen te horen zijn over de praktijken in de Sahara. "Algerije mag migranten het land uitzetten," duidt hij, "maar niet op deze manier."

De Europese Unie heeft hier onrechtstreeks toch ook wat mee te maken

Maar niet alleen Algerije is schuldig: "Ook de Europese Unie heeft hier onrechtstreeks toch wat mee te maken. Door het EU-beleid wordt het migranten zeer moeilijk gemaakt om naar Libië te reizen vanuit het zuiden. En dus reizen velen naar Algerije. Daar moeten ze niets weten van die migranten, en worden ze massaal het land uitgezet."

Dokters van de Wereld: "Schrijnende verhalen"

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen