Videospeler inladen...

Algerije stuurt uitgewezen migranten terug te voet door de woestijn

Het voorbije jaar heeft Algerije volgens overlevenden en volgens de Internationale Organisatie voor Migratie duizenden Afrikanen opnieuw het land uitgezet. Ze werden aan de grens met Niger of Mali gedropt en moesten urenlang te voet door de woestijn. 

Terwijl Europa steeds meer overweegt om in Noord-Afrikaanse landen als Tunesië, Algerije en Libië asielcentra op te zetten, blijkt uit een reportage van het Amerikaanse persbureau AP dat er in die regio wantoestanden voorkomen.  Met name Algerije heeft sinds mei vorig jaar meer dan 11.000 mensen aan de grens met Niger afgezet, zegt de Internationale Organisatie voor Migratie. Nog eens 2.500 anderen moesten te voet de grens met Mali over. 

Aan hun lot overgelaten

Een Liberiaanse migrant die zelf aan de grens met Niger is afgezet, heeft onderweg in het geheim de terugtocht gefilmd. De beelden zijn gecheckt door persbureau AP. Duizenden mensen worden in vrachtwagens en bussen in het zogenoemde Point Noir gedropt. Daar moeten ze alleen verder doorheen niemandsland, te voet en zonder voedsel of drank. Er zijn ook zwangere en pas bevallen vrouwen bij, zo zie je op de beelden, kinderen en baby's.  De urenlange tocht door de Sahara is zwaar. Er zijn geen wegen, overdag is het bloedheet en 's nachts bitter koud en vol met slangen en schorpioenen, zeggen de overlevenden aan de reporters van AP. 

Ze smeten ons in het midden van de woestijn. We werden daar verzameld en wandelden van acht uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. 

Aliou Kande, 18 jaar, uit Senegal

Aan de andere kant van de grens ligt het stadje Assamaka. Van daar kan je de migranten zien aanstrompelen. Met honderden tegelijk. "Ze worden voetgangers genoemd", zegt Alhoussan Adouwal, de plaatselijke vertegenwoordiger van de Internationale Organisatie voor Migratie. sinds mei vorig jaar heeft de IOM het aantal mensen geregistreerd dat de grens terug is overgezet. Het zijn er steeds meer. In de maand mei 2017 waren het er nog 135, in april 2018 kwamen 2888 mensen tot in Assamaka.  Dat zijn degenen die het hebben overleefd. Ook naar Mali zijn 2500 mensen teruggestuurd. Maar hoeveel de tocht hebben gehaald is niet zeker. (lees verder onder de foto)

Ik heb nog nooit zo'n massale uitwijzingen gezien.  Er zijn zelfs baby's bij en hoogzwangere vrouwen. Het is catastrofaal.

Alhoussan Adouwal, IOM Niger

De uitgezette Afrikanen komen uit verschillende landen in Sub-Sahara Afrika. Ze worden in Assamaka opgevangen en dan naar de grotere stad Arlit gebracht, meer naar het zuiden, waar velen van hen al eens waren voorbij gekomen.  Een van hen is Janet Kamara uit Liberia, die een miskraam had in de woestijn en haar ongeboren kind moest begraven. "Er lagen dode vrouwen en mannen, anderen raakten vermist in de woestijn omdat ze de weg niet vonden." 

Domino-effect

Sinds de Europese Unie in oktober vorig jaar de druk opvoerde op landen in noord-Afrika om te voorkomen dat migranten zouden oversteken, zijn de uitwijzingen uit Algerije beginnen pieken. Een Europese woordvoerder vertelde aan persbureau AP dat de EU weet heeft van wat Algerije doet, maar dat 'soevereine staten' migranten kunnen uitwijzen zolang ze internationale rechtsregels respecteren.  

 

Videospeler inladen...

Meest gelezen