Advocaat gedupeerde Arco-aandeelhouders: "Toon uw mening hierover in het stemhokje" 

Gedupeerde aandeelhouders van Arco maken zich maar beter geen illusie: de politiek zal niet voor een oplossing zorgen. Dat zegt Geert Lenssens, advocaat van gedupeerde aandeelhouders, na de uitspraken van partijvoorzitters gisteren in "De zevende dag". "De politiek heeft een oplossing in de weg gestaan." Volgens Lenssens zijn er nu twee opties voor de gedupeerden: zich aansluiten bij een juridische procedure en een schadevergoeding eisen, of een mening tonen in het kieshokje.

De 800.000 coöperanten van Arco, de toenmalige financiële arm van de christelijke arbeidersbeweging, zagen hun investering in rook opgaan ten tijde van de ondergang van Dexia in 2011. De toenmalige regering dokterde een waarborgregeling uit, maar die bleef juridisch niet overeind. De regering-Michel nam de zoektocht naar een oplossing op in het regeerakkoord, maar die is er nog altijd niet.

En het ziet er niet naar uit dat die er nog zal komen, zo luidde het gisteren tijdens het voorzittersdebat in "De zevende dag". Zowel Bart De Wever (N-VA) als Gwendolyn Rutten (Open VLD) gaf aan te vrezen voor een regeling voor de gedupeerden. "Ik geloof niet dat er een oplossing zal komen die de juridische toets van Europa doorstaat", was de boodschap.

"Politiek staat oplossing in de weg"

"Ken je het liedje Je hebt me belazerd, je hebt me bedonderd van Wim Sonneveld? Wel, dat is het gevoel van de gedupeerden. In het regeerakkoord staat dat ze een oplossing zouden zoeken, die belofte is niet nagekomen", reageert Geert Lenssens scherp in "De ochtend" op Radio 1. Hij is advocaat van Geld terug van Arco en Arcoparia's, twee verenigingen van gedupeerde aandeelhouders.

"Als er een regeling is en Europa zegt neen, is dat gewoon een self-fulfilling prophecy. Om de eenvoudige reden dat men er een politieke kwestie van maakt. Men zou er een aansprakelijkheids­kwestie van moeten maken, een juridische kwestie. Maar dat doen ze niet. Als Europa tegen is, kunnen we niks doen, zeggen ze. Dat is een valse voorstelling. Als zowel de staat als de bank Belfius als de bewegingen hun verantwoordelijkheid nemen, is het een aansprakelijkheidskwestie en valt dat buiten de bevoegdheid van Europa."

"De politiek staat een oplossing voor Arco in de weg. Als zij zich er niet mee hadden gemoeid, dan was er al lang een regeling."

"Meestappen in collectieve juridische procedure"

Wat kunnen de gedupeerde aandeelhouders nu nog doen, zullen ze hun geld nog wel terugzien? "Dat zijn open deuren intrappen: je hoeft hen niet te vertellen dat ze hun geld kwijt zijn, dat weten ze al lang. Er zijn twee opties: sluit je aan bij de lopende juridische procedure en eis een schadevergoeding. Of toon je mening in het kieshokje."

De aandeelhouders laten maar beter alle hoop in de politiek varen. "De enige hoop is de rechter. Ik raad iedereen aan om - zeker na de uitspraken van gisteren - mee te stappen in een collectieve juridische actie. Deelnemen is de enige manier om aan een schadevergoeding te kunnen geraken."

Herbeluister het gesprek met Geert Lenssens in "De ochtend"

Meest gelezen