Videospeler inladen...

Belangrijkste Turkse oppositieleider Muharrem Ince erkent zege van Erdogan, ondanks fraude

Er is bij de verkiezingen in Turkije geknoeid, maar toch erkent de leider van de Republikeinse Volkspartij de overwinning van zijn rivaal en huidig president Tayyip Erdogan. Wel waarschuwt Ince dat Turkije afglijdt naar een "eenmansregime".

De oppositie in Turkije had eerder gewezen op geknoei bij de parlements- en presidentsverkiezingen van gisteren, vooral dan in het zuidoosten van het land. Dat is er geweest, maar het verschil zou te klein geweest zijn om de goede score van huidig president Recep Tayyip Erdogan te verantwoorden.

De belangrijkste uitdager van Erdogan en leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP) Muharrem Ince heeft vanmiddag dan ook de overwinning van Erdogan toegegeven, ook al wijst hij op onregelmatigheden. Wel waarschuwt Ince dat Turkije afglijdt naar een "eenmansregime" en hij roept Erdogan op om de president te zijn van "alle Turken en niet enkel van zijn islamistische AKP-partij".

Ince belooft wel om de basis van zijn partij te verbreden met het oog op de volgende verkiezingen. Hij haalde bijna 31% van de stemmen tegenover 52% voor Erdogan. Ince leidt de CHP, de partij die de seculiere traditie van Mustafa Kema Atatürk, de stichter van de Turkse republiek in 1923, voortzet. Die partij beweert dat Erdogan's AKP met een sluipende islamisering die republiek ondermijnt.

Poetin feliciteert zegevierende Erdogan

De Russische president Vladimir Poetin was er als de kippen bij om zijn Turkse ambtgenoot Erdogan te feliciteren met diens overwinning. Volgens Poetin bevestigen de verkiezingen de "politieke autoriteit en de brede basis voor het leiderschap van Erdogan". Beide mannen hebben na een moeilijke start een goede relatie opgebouwd en Rusland probeert Turkije los te weken uit de westerse alliantie NAVO.

Erdogan zelf voelt zich intussen ook buitenlands gesterkt. Zo kondigt hij aan dat hij "nog meer gebieden wil bevrijden in Syrië". Turkse troepen steunen daar Syrische rebellen die vechten tegen Syrisch-Koerdische milities, onder meer met het offensief tegen de Koerdische enclave Afrin. De zege van Erdogan zou er kunnen op wijzen dat Ankara dat beleid in Syrië nog voort wil zetten, ook al zit het land dan op ramkoers met de VS die de Syrische Koerden steunen.

Intussen is ook de Turkse lira in waarde gestegen na de zege van Erdogan. Die munt stond de laatste tijd onder druk en is sinds nieuwjaar al met 20% in waard gedaald tegenover de Amerikaanse dollar.

Meest gelezen