Een school van de UNRWA voor Palestijnse kinderen in Libanon.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

België geeft vier miljoen euro extra aan VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) gaat de Belgische bijdrage aan de UNRWA fors verhogen. Dat moet deels de halvering van de Amerikaanse bijdrage aan de Palestijnen compenseren.

Vicepremier De Croo wil dit jaar elf miljoen euro uittrekken voor de UNRWA, the United Nations Relief and Welfare Agency for Palestine Refugees in the Near East. Dat is vier miljoen euro extra bovenop het normale budget.

"Het recht op kwalitatief onderwijs voor ieder kind is voor België van cruciaal belang", zo verdedigt minister De Croo zijn beslissing. "Scholen niet heropenen omwille van een gebrek aan middelen is geen optie. Met deze bijkomende middelen hopen we dat UNRWA een oplossing vindt zodat elk Palestijns kind in Gaza, de Westbank, Jordanië, Libanon en Syrië binnen enkele weken terug naar school kan".

Ons land reageert zo op de eerdere beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om de bijdrage van zijn land aan de UNRWA te halveren. Dat is een forse hap uit het budget van de UNRWA, waardoor de werking van die organisatie ernstig in het gedrang kan komen. België hoopt dat met de zet van De Croo andere landen zullen volgen om te pogen het financiële gat bij de UNWRA dicht te rijden.

De UNWRA organiseert vooral onderwijs en medische verzorging voor de honderdduizenden Palestijnse vluchtelingen die na 1949 wat nu is Israël is hebben moeten verlaten. De VS is goed voor een derde van het budget, maar wil dat nu terugbrengen van 135 naar 60 miljoen dollar om de Palestijnen te dwingen om te onderhandelen met Israël.

Het is niet de eerste keer dat ons land een dergelijk initiatief neemt. Eerder had ons land samen met Nederland en andere landen ook al een beslissing genomen om de bijdrage aan hulporganisaties fors te verhogen. Ook dat was toen een reactie op een Amerikaanse beslissing om die hulp te schrappen omdat die abortus en geboortebeperking in de Derde Wereld zou propageren. Op dit manier wou president Trump de evangelische christenen in eigen land op de hand houden.

Meest gelezen