AP2011

BMW dreigt ermee om Britse fabrieken te sluiten als brexit aanvoer van onderdelen verstoort

De Duitse autoproducent BMW waarschuwt dat het zijn fabrieken in het Verenigd Koninkrijk zal moeten sluiten als de brexit de bevoorrading met onderdelen in het gedrang zou brengen. Na Airbus en Siemens is BMW het derde grote concern dat waarschuwt voor de gevolgen van de file.

"We gaan ons best doen om onze Britse vestigingen te behouden, maar als de bevoorrading met onderdelen spaak loopt aan de grens, dan kunnen we niet langer onze producten maken in het Verenigd Koninkrijk", zo luidt de waarschuwing van BMW aan The Financial Times.

BMW produceert zelf geen auto's van eigen merk in het VK, maar is wel eigenaar van de Britse merken MIni en Rolls Royce. Daar werken onder meer 7.000 mensen voor BMW in vier vestigingen in Groot-Brittannië en dan hebben we het nog niet over toeleveranciers. Overigens worden in een van die Britse fabrieken motoren voor BMW's gemaakt

Zowat 90% van de onderdelen die in die Mini's en Rolls Royces verwerkt worden, komen uit de rest van de Europese Unie. Als er een harde brexit met grenscontroles komt, zou de bevoorrading van die fabrieken in Groot-Brittannië vertraagd kunnen worden of in het honderd lopen. In dat geval zal BMW die fabrieken dus moeten overhevelen naar de EU, ook al hebben Mini en Rolls Royce een sterk Brits imago.

Volgens The Financial Times worden overigens 90% van alle Mini's en 90% van de Rolls Royces uit Groot-Brittannië uitgevoerd en ook dat kan een hinderpaal worden als er handelstarieven zouden komen. De voorbije dagen hebben ook het Europese luchtvaartconcern Airbus en -in min of meer bedekte termen- het Duitse technologiebedrijf Siemens laten verstaan dat de leefbaarheid van hun productie in Groot-Brittannië bij een harde brexit zonder akkoorden met de EU in het gedrang zou komen. De Japanse autoproducent Nissan - die een vestiging heeft in het Britse Sunderland - waarschuwt ook dat hij erg bezorgd is over de toekomst van die fabriek als het tot een harde brexit zou komen.