Boze Iraanse betogers sluiten deel van de Grote Bazaar van de hoofdstad Teheran

Ook gisteren zijn twee winkelcentra gedwongen gesloten door protesten tegen de economische achteruitgang in Iran. Het is niet duidelijk wie achter het protest zit, maar het ongenoegen zit duidelijk wel erg diep.

Het is niet duidelijk welke omvang het protest van vandaag heeft. Op sociale media zijn wel beelden opgedoken van betogers die de Grote Bazaar van Teheran binnendringen en met veel poeha en geroep de winkelhouders dwingen om hun deuren te sluiten. Wie dat niet doet, wordt uitgescholden voor "lafaard".

Gisteren was er in Teheran gelijkaardig protest. Toen hadden de betogers het gemunt op twee grote winkelcentra voor elektronica, die dan maar de deuren sloten om schade en geweld te vermijden. De ordediensten grepen niet of weinig in of leken verrast.

Protest in de Grote Bazaar ligt erg gevoelig, want die bazaar is in het verleden al vaker het startpunt geweest van omwentelingen en revoluties. Onder meer de islamitische revolutie onder ayatollah Ruhollah Khomeini in 1978 en 1979 begon bij "bazari's" die vanouds nauwe banden hebben met de sjiitische geestelijkheid. Ook de constitutionele revolutie van 1905 begon in de bazar en ook toen stonden winkeliers en moellahs zij-aan-zij tegen de sjahs van de toenmalige Qajarendynastie. (Lees verder onder de foto).

VS-sanctiedreiging houdt investeringen weg

Het is niet duidelijk wie achter de nieuwe protestgolf zit, maar die komt ook slechts enkele maanden na de vorige. Zeker is dat veel Iraniërs voelen dat hun economische vooruitzichten niet erg goed zijn, nu de Verenigde Staten zich hebben teruggetrokken uit het nucleair akkoord van 2015. De VS dreigt met nieuwe sancties tegen Iran als dat verdrag niet wordt aangepast.

De Europese Unie en ook andere grootmachten blijven vasthouden aan dat akkoord met Iran, maar toch lijken bedrijven uit die landen geplande investeringen of contracten met Iran in de koelkast te houden uit vrees dat ook zij getroffen zouden worden door Amerikaanse strafmaatregelen als ze zaken zouden doen met Teheran.

De Iraanse munteenheid, de rial, is intussen fors in waarde gedaald tegenover de dollar en de euro op de zwarte markt en vooral die markt is voor veel Iraniërs belangrijk. Eind vorig jaar was er ook al een grote protestgolf. Toen zijn er enkele tientallen mensen gedood en werden meer dan 5.000 mensen opgepakt.

Het ongenoegen in Iran wordt mogelijk ook aangewakkerd door de onenigheid binnen de fracties van het regime. Het verbreken van het nucleair akkoord door de VS zet de relatief gematigde president Hassan Rouhani in een zwakke positie en sommige analisten denken dat conservatieve "hardliners" van de onrust gebruik willen maken om Rouhani te ondermijnen. (Hieronder: beeld van het protest van vandaag via Twitter).

Meest gelezen