Cognac krijgt een nieuwe categorie: XXO

Cognac van minstens 14 jaar oud krijgt een nieuw label: XXO of "Extra Extra Old". Daarmee komt een einde aan een dispuut met Hennessy, de grootste cognacproducent ter wereld.

De Franse cognacmaker Hennessy had in december het verbod van de concurrentiediensten gekregen om Hennessy XXO op de markt te brengen, omdat het liet uitschijnen dat het om een erkende categorie van cognac ging. Maar enkel het label XO ("Extra/Exceptionally Old") bestaat, naast "Napoleon", "VSOP" ("Very Superior/Special Old Pale") en "VS" ("Very Special/Superior").

Om het dispuut te ontmijnen, heeft de beroepsfederatie een nieuwe categorie van cognac in het leven geroepen: de XXO. Niet alleen Hennessy, maar alle makers van de sterkedrank die aan de voorwaarde voldoen, mogen het label gebruiken.

Meest gelezen