Videospeler inladen...

Erdogan-aanhangers belagen politie en pers in Heusden-Zolder

Niet alleen in Turkije, maar ook in een aantal Europese steden zijn aanhangers van de Turkse president Erdogan op straat gekomen, nadat die gisteravond de overwinning opeiste bij de presidentsverkiezingen. In Heusden-Zolder liep de viering uit de hand. De politie moest tientallen pv's opstellen voor mensen die het verkeer blokkeerden. Ook de pers werd bedreigd door een aantal heethoofden.

De politie van Heusden-Zolder, in de provincie Limburg, had vooraf al maatregelen genomen om de viering niet uit de hand te laten lopen. Er werd een verbod uitgevaardigd voor toeteren of het blokkeren van de openbare weg.

Maar desondanks blokkeerden enkele honderden auto's zondagavond toch urenlang de weg in Heusden-Zolder. De politie moest het verkeer omleiden.

In de chaos die daarop volgde, botste ook een auto op een anonieme politiewagen. Twee gewonden moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis. In het totaal werden 75 pv's uitgeschreven.

Maar het bleef ook niet enkel bij de verkeerschaos, de aanwezige pers kreeg ook te maken met agressie. "Toen wij een fototoestel bovenhaalden om voor de website wat foto's te maken, werkte dat als een rode lap op een stier", getuigt collega Dirk Reynders van Radio 2.

"Een aantal heethoofden is beginnen dreigen en schelden en even later zijn ze ook naar ons toegekomen met in hun voetspoor nog tientallen anderen. We zijn een tijdlang belaagd geweest, bedreigd en uitgescholden. Ze dreigden ook onze apparatuur aan diggelen te slaan."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen