Videospeler inladen...

Van Cauwelaert en Gerlache: "Men werkt aan een coalitie zonder de N-VA"

De N-VA ligt regelmatig overhoop met de coalitiepartners in de Vlaamse en federale regering. Volgens journalisten Rik Van Cauwelaert en Alain Gerlache wordt aan beide kanten van de taalgrens gebroed op een coalitie zonder de N-VA. "Je ziet dat de toon van PS naar MR verzacht is de laatste tijd. Ik hoor dat er gesprekken zijn tussen die twee partijen om samen te regeren", klinkt het in "Terzake".

De MR had voor de vorige verkiezingen verklaard niet met de N-VA te zullen samenwerken. De keuze om dat  uiteindelijk wél te doen was een risico, zegt Gerlache. Het huidige gekibbel tussen beide partijen doet de MR dan ook geen goed. "Men zegt wel eens: Bart De Wever (N-VA) is de schaduwpremier van de federale regering. Maar tegenwoordig zegt men steeds openlijker: eigenlijk is Charles Michel (MR) de schaduwpremier en Bart De Wever de echte premier."

Achter de schermen zouden er volgens Gerlache en Van Cauwelaert gesprekken plaatsvinden om coalities te vormen zonder de N-VA. "Ik hoor dat PS en MR toenadering aan het zoeken zijn", aldus Van Cauwelaert. "Je merkt dat al in het parlement: de toon van PS tegen MR is veel zachter dan in het begin van de coalitie."

Ook alternatieve coalitie aan Vlaamse kant?

"Ook bij de Vlaamse partijen groeit het idee om zonder de N-VA te regeren als dat kan", voegt van Cauwelaert daar aan toe. De N-VA en coalitiepartijen CD&V en Open VLD zijn regelmatig in het nieuws gekomen met kritiek op elkaar, dat nemen de coalitiepartijen niet in dank af.

"Er is wel een nadeel als je naar de peilingen kijkt: je zou in Vlaanderen vier coalitiepartijen nodig hebben om de N-VA buiten spel te zetten. Op federaal niveau zouden dat nog meer partijen zijn. Stel je dat eens voor."

Naar vervroegde verkiezingen?

Er wordt al een tijd gespeculeerd dat de federale regering de parlementsverkiezingen van 2019 niet eens zal halen. "Maar niemand wil de schuld krijgen dat de regering gevallen is", zegt Alain Gerlache. "Vervroegde verkiezingen zouden vooral een ramp zijn voor de MR: die partij zou met lege handen naar de kiezer trekken. Op voorhand werd gezegd dat de MR niet met de N-VA zou regeren. Dat is toch gebeurd. Als de regering dan ook nog eens faalt zou de MR daar de rekening voor betalen."

Meest gelezen