Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"God is dom" volgens president Rodrigo Duterte en de katholieke Filipino's reageren woedend

De Filipijnse president Rodrigo Duterte beledigde eerder al VS-president Obama en paus Franciscus, maar met zijn nogal groffe uithaal naar God heeft hij zijn katholieke landgenoten nu echt wel de kast opgejaagd.

Duterte liet in een televisieuitzending zijn licht schijnen over godsdienst en ook daar nam hij -zoals gebruikelijk- geen blad voor de mond. Zo vroeg hij zich af waarom God in het bijbelse scheppingsverhaal Adam en Eva geschapen zou hebben om hen nadien te laten verleiden door de duivel en zo hun zuiverheid geschonden werd.

"Wie is die domme God die dat toelaat? Deze hoerenzoon is echt dom. Hoe kan je dat nu rationeel vatten? Geloof jij dat?" zo ging Duterte te keer op het scherm. "Omdat Adam en Eva in de christelijke theologie een zonde begingen, zouden alle mensen uit de goddelijke genade zijn gevallen. Wat voor een godsdienst vertelt nu zoiets. Dat is wat ik niet kan aanvaarden, zo'n erg domme voorstelling", ging Duterte verder. 

Duterte is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder al schold hij VS-president Barack Obama de huid vol en vervloekte hij paus Franciscus omdat diens bezoek in 2015 in de Filipijnse hoofdstad Manila tot een grote file had geleid.

"Gek, psychopaat, zieke geest..."

De Filipijnse oppositie was er als de kippen bij om de uitspraken van Duterte te veroordelen. Oppositieleider Antonio Trillades omschreef Duterte als "een slecht mens" wiens opmerkingen consistent zijn met "de bedrieglijkheid, de harteloosheid en de wreedheid van zijn beleid". Bisschop Arturo Bastes noemde Duterte "een gek" en riep de Filipino's op om te bidden voor het einde van diens "godslasterlijke en dictatoriale neigingen". "Duterte is een psychologische freak, een psychopaat en een zieke geest die nooit tot president had mogen verkozen worden", aldus bisschop Bastes.

De aanhangers van Duterte zitten verveeld met de uitspraken. Zijn woordvoerder zegt dat de president het recht heeft om zijn mening te uiten, maar merkt eerder op dat Duterte als jonge student misbruikt werd door een priester en daar een haat tegenover de kerk aan overgehouden heeft.

De Fiilipijnen zijn het enige land met een christelijke meerderheid in Azië. Zowat 82% van de 80 miljoen Filipino's zijn christelijk, de meesten katholiek. Iets meer dan 7% is moslim en die laatsten wonen vooral in het zuiden van de archipel. Daarnaast zijn er kleinere groepen hindoes, sikhs, boeddhisten, joden en animisten. De Filipijnen zijn een seculier land met scheiding tussen kerk en staat, maar de katholieke kerk heeft wel veel invloed. Dat bleek onder meer tijdens het volksprotest dat in 1986 de dictatuur van Ferdinand Marcos omver wierp.

Meest gelezen