West-Vlaamse gouverneur Decaluwé: "Wees zuinig met water"

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé roept op om zuinig om te gaan met water. Want juni wordt de droogste maand in 42 jaar tijd. Vooral in West-Vlaanderen is het echt kurkdroog. Er is deze maand gemiddeld maar tien liter water per vierkante meter gevallen, aan de kust nog minder.

Het is droog. Heel erg droog, zelfs. Deze maand juni wordt de droogste in 42 jaar tijd. "En veel waterreserves hebben we dit jaar niet kunnen opbouwen", zegt onze weerman Geert Naessens. "Je mag niet vergeten: we hebben ook vorig jaar eigenlijk een droge periode gehad in de lente en in de zomer. De winter was weliswaar natter, waardoor de reserves wat zijn aangevuld. Maar we krijgen nu voor het tweede jaar op rij een droog voorjaar, gevolgd door een - tot nu toe- heel droge zomerperiode. Dus zowel de ondergrondse reserves, als het oppervlaktewater begint toch wel op te geraken.

Geen reden tot paniek

Een watertekort dreigt, al is er voorlopig geen reden tot paniek. "We houden de waterpeilen goed in de gaten. Alles wordt nauwgezet bijgehouden. Voorlopig zijn er niet direct maatregelen nodig. Maar het kan zeker geen kwaad om zuinig om te gaan met water. Zeker met de warme temperaturen die deze week zijn aangekondigd", zegt Decaluwé.

Meest gelezen