AP2006

Harley-Davidson gaat deel van zijn productie weghalen uit de VS

De Amerikaanse producent Harley-Davidson-motoren gaat een deel van zijn productie verhuizen naar het buitenland. De maatregel is een gevolg van de hogere importtarieven op motoren die de Europese Unie gaat heffen. Die zijn dan weer het gevolg van de verhoogde importtarieven op Europees staal en aluminium die de Amerikaanse president Donald Trump heeft opgelegd.

De Amerikaanse producent van de bekende Harley-Davidson-motoren vreest dat de hogere importtarieven die de Europese Unie heeft aangekondigd zullen wegen op de internationale verkoop. Daarom gaat het bedrijf een deel van zijn productie verleggen naar andere vestigingen. Harley-Davidson heeft behalve in de VS ook fabrieken in Australië, Brazilië, India en Thailand.

In een mededeling laat het bedrijf weten: "Om de aanzienlijke kosten van deze tarieven op lange termijn tegen te gaan, gaat Harley-Davidson een plan uitvoeren om de productie van motoren bedoeld voor de Europese markt te verhuizen vanuit de VS naar andere internationale vestigingen, zodat de tariefverhogingen ontweken worden." 

Europa heeft aangekondigd dat de importtarieven op een aantal Amerikaanse producten zullen stijgen. Dat geldt onder meer voor bourbon, fruitsap en ook motoren.

Het gaat om een vergeldingsmaatregel voor de hogere importtarieven die de Verenigde Staten opleggen voor Europees staal en aluminium. De Amerikaanse president Donald Trump heeft het besluit daartoe een maand geleden ondertekend. 

Volgens president Trump zijn die tariefverhogingen nodig om de staalindustrie in de VS te beschermen, omdat die vitaal is voor de nationale veiligheid van het land. 

Behalve de Europese Unie hebben ook andere landen zoals Canada, Mexico en India vergeldingsmaatregelen genomen voor tariefverhogingen die de VS opleggen.

President Trump heeft in een tweet al zijn verbazing uitgedrukt over het besluit van Harley-Davidson.

Meest gelezen