Brits parlement stemt vóór uitbreiding Heathrow, tegenstanders houden (klein) protest

De Britse parlementsleden hebben vanavond massaal voor de uitbreiding van de luchthaven van Heathrow gestemd. Al werd de avond eerst wel even opgeschrikt door tegenstanders die kwamen protesteren in de centrale hal. Ze lagen op de grond en schreeuwden dat de parlementsleden "neen" moesten stemmen. 

In het Britse Lagerhuis is vanavond gedebatteerd over een derde landingsbaan voor de luchthaven van Heathrow. De regering van Theresa May wilde het plan erdoor krijgen, maar daar waren niet alle partijen het mee eens.

Tegenkanting kreeg May ook van haar eigen minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, die eerder zei dat hij voor de bulldozers zou gaan liggen als de uitbreiding werd goedgekeurd. 

Protestactie

Zo'n twaalf mensen die absoluut gekant zijn tegen het plan baseerden zich op de uitspraken van Johnson voor een protestactie vanavond. In het Palace of Westminster, waar zowel het Lager- als het Hogerhuis gevestigd zijn, gingen ze in de centrale hal op de grond liggen. Ze riepen: "Vote no, Heathrow".

Enkele kamerleden en ministers werden meteen in veiligheid gebracht. De centrale hal werd volledig afgesloten, zo melden Britse media. Ondertussen hebben de betogers het gebouw vrijwillig verlaten. 

Goedgekeurd

De protestactie haalde niet veel uit. De uitbreiding werd uiteindelijk even voor middernacht goedgekeurd door het parlement met 415 stemmen voor tegenover 119 stemmen tegen. 

Meest gelezen