Laat je autolichten overdag branden en zoek geen verkoeling in fonteinen: wat u moet weten als u naar Italië reist 

Pizza, pasta, een rijke geschiedenis, prachtige cultuursteden, mooie natuur en op veel plaatsen ook een stralende zon: Italië biedt voor elk wat wils, geen wonder dan ook dat we er elk jaar massaal naar toe trekken. Maar wist je dat je tijdens hete zomerdagen beter geen verkoeling zoekt in fonteinen, en dat je ook overdag je autolichten moet laten branden? Voor wie naar Italië reist, bundelden wij enkele praktische tips en handige weetjes, in de 2e aflevering van de reeks "inpakken en wegwezen". 

Italië is een dure autobestemming, omdat niet alleen de brandstofprijzen daar de afgelopen jaren gestegen zijn, maar ook omdat u een tolvignet voor doorreisland Zwitserland moet aanschaffen als u de snelste route kiest. Dat tolvignet, waarvoor u 40 Zwitserse frank (37 euro) moet ophoesten, kan u kopen bij de douane, in postkantoren en op verschillende andere plaatsen buiten Zwitserland. Het vignet moet binnenin aan de linkerzijde van de voorruit worden geplakt.

Eens in Italië, moet u op de snelwegen vaak tol betalen. Ook handig om te weten: op snelwegen en andere grote wegen is het verplicht om ook overdag de autolichten te laten branden tijdens het rijden. 

Wie de snelweg verlaat om een stad te bezoeken, is beter ook maar goed voorbereid: in sommige Italiaanse stadscentra, zoals Rome en Milaan, is het verboden om met de auto te rijden. Die steden zijn “Zone a Traffico Limitato” of zones met gelimiteerd verkeer. Enkel voor bewoners geldt het verbod niet. Aan de toegangswegen van de steden staan flitspalen die de binnenrijdende auto’s controleren. Opgepast dus, want vele reizigers rijden het centrum binnen zonder het te beseffen en kunnen zich nadien aan een fikse boete verwachten. 

Ook nuttig om te weten: bestuurders die nog geen drie jaar hun rijbewijs hebben, mogen géén alcohol drinken: voor hen geldt 0,0 promille. Het is ook strafbaar om in een auto of camper te roken in het bijzijn van een minderjarige of van een zwangere vrouw. Op overtredingen staan flinke boetes.

Maar om op een vrolijke noot te eindigen: hier en daar zie je verkeersborden die je door het grapje dat erin is verwerkt, aan het lachen brengen.  Die zijn het werk van de Franse kunstenaar Clet, die in Firenze woont en werkt. 

Reist u in Italië met de trein, laat uw ticket dan altijd stempelen in een van de automaten in het station of op het perron voor u in de trein stapt. Als u dat niet doet, is uw ticket ongeldig en kan de controleur u beboeten.

Bovendien kan het Italiaanse spoorwegennet verwarrend zijn. Er zijn namelijk naast Trenitalia (de Italiaanse NMBS) ook privéspoorbedrijven. Daardoor kan het even zoeken zijn om de snelste of goedkoopste verbinding te vinden.

Bus- en tramtickets zijn vaak niet te koop op het voertuig zelf, maar in sigaretten- en krantenwinkels. Die kan je herkennen aan de borden waar “tabacchi” opstaat.  

Over het algemeen is Italië een veilig land, maar waar toeristen zijn, daar liggen zakkenrollers op de loer. Zeker op toeristische trekpleisters in op het openbaar vervoer houdt u uw tas of rugzak maar beter goed in de gaten. 

Buitenlandse Zaken raadt aan om uw identiteitsbewijzen voor vertrek te scannen en ze door te sturen naar uw e-mailadres en een kopie mee te nemen. Op die manier kan u sneller geholpen worden, mocht u slachtoffer worden van diefstal. 

Daarnaast zijn terroristische aanslagen niet onmogelijk. Italië is al vaker, net als een aantal West-Europese landen, bedreigd door terroristen. Waakzaam blijven is dan ook de boodschap, zeker op plaatsen waar veel mensen samenkomen.  

Italiaanse zomers zijn vaak broeierig warm en de vele fonteinen kunnen daarom aanlokkelijk zijn om verkoeling in te zoeken. Maar het is in vele steden absoluut verboden om met handen of voeten in het water te zitten. Ook op de rand van de fontein zitten, mag niet. Opgepast dus, want de boetes kunnen hoog oplopen.  

Als u van plan bent kerken te bezoeken, zorg er dan voor dat u iets bij zich hebt om blote benen en schouders mee te bedekken. Het is op sommige plaatsen namelijk niet toegelaten om kerken te betreden zonder gepaste kledij.

Een auto huren in Italië is duurder dan in andere Europese landen, omdat het verplicht is ook een antidiefstalverzekering te nemen. 

We associëren Italië vaak met een blakende zon in de zomer, maar in het noorden kan het weer vrij wisselvallig zijn. Het noorden van het land kent verschillende klimaten, waaronder het zeeklimaat en een hooggebergteklimaat in de bergen. In het zuiden heerst een mediterraan klimaat. In Italië kan u zich dus verwachten aan hoge temperaturen in de zomer.

Buitenlandse Zaken waarschuwt daarom voor de risico’s van uitdroging, vooral bij kinderen.  

De zware aardbevingen in L'Aquila en Amatrice liggen dan alweer even achter ons, maar wie naar Italië trekt, is er zich maar beter van bewust dat een aardbeving altijd mogelijk blijft. Voor meer informatie over aardbevingen, verwijst Buitenlandse Zaken naar de volgende websites: http://www.protezionecivile.gov.it en http://cnt.rm.ingv.it/.

Vulkaanuitbarstingen zijn ook niet onmogelijk. De Italiaanse Civiele Bescherming houdt de vulkanen, zoals de Vesuvius en de Etna, nauwlettend in de gaten. Bovendien kunnen overstromingen en grondverschuivingen voorkomen na hevige regenval.  

Neem zeker uw Europese Ziekteverzekeringskaart mee op reis naar Italië. Die kaart kan u opvragen bij het ziekenfonds en toont aan dat uw verzekering in orde is. Daarnaast raadt Buitenlandse Zaken reizigers ook aan een uitgebreide reisapotheek mee te nemen.

Wie Italië zegt, zegt pizza en pasta. De Italiaanse keuken is dan ook een van de grootste troeven van het land. Maar u bent maar beter gewaarschuwd: spaghetti op de vork rollen met behulp van een lepel is volgens de Italiaanse traditie uit den boze. Ook messen houdt u volgens de Italianen beter uit de buurt van het bord. Uitsluitend een vork gebruiken bij het verorberen van pasta, of toch eens proberen, is dus de boodschap.

Als u in de vooravond een drankje bestelt in een Italiaanse bar, krijgt u daar vaak hapjes of zelfs een heel buffet bij voorgeschoteld. Op de rekening zal u enkel de prijs van het drankje terugvinden. De Italiaanse “aperitivo” is vooral bekend in het noorden van het land, maar vindt ook meer en meer zijn weg naar het zuiden.

Als u in Italië op restaurant gaat, kan u kiezen tussen ristorantes, trattoria’s en osteria’s. Die laatste twee zijn meestal eenvoudiger en goedkoper dan de ristorantes.

Italië heeft sinds 1 juni een nieuwe regering: een coalitie van de populistische Vijfsterrenbeweging en de extreemrechtse Lega. Die twee partijen wonnen de verkiezingen van 4 maart. De Lega zat al eerder in een aantal regeringen onder leiding van oud-premier Berlusconi. De Vijfsterrenbeweging regeert voor het eerst. Premier Giuseppe Conte, een voormalige hoogleraar privaatrecht, heeft zelfs geen enkele politieke ervaring.

De regeringsvorming verliep erg moeizaam, en de coalitie van deze twee partijen maakt Europa erg bezorgd, omdat ze allebei veel kritiek op Europa hebben. De Lega, en op een aantal punten ook de Vijfsterrenbeweging, is zelfs uitgesproken eurosceptisch. In een kladversie van het regeerakkoord stond dat Italië een plan moest uitwerken om een uitstap uit de euro mogelijk te maken. Maar dat haalde uiteindelijk niet de definitieve tekst.

De twee regeringspartijen werden verkozen om hun beloftes dat ze alles zouden veranderen in Italië. Maar voorlopig voert de nieuwe regering vooral een hard migratiebeleid, onder druk van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini van de Lega. Zo mogen reddingsschepen van hulporganisaties niet langer binnenvaren in Italiaanse havens. De voorbije jaren staken tienduizenden migranten en vluchtelingen vanuit Libië de Middellandse Zee over naar Italië. Daarbij vielen ook duizenden doden.

Morgen trekken we naar de Belgische kust. Donderdag en vrijdag komen Spanje en Kroatië nog aan bod.