Bijna 1.500 Vlamingen deden al een voorstel voor hun gemeente op "Jij Kiest": deze thema's doen het goed

Vorige week woensdag werd de site "Jij Kiest" gelanceerd. Op jijkiest.be is het mogelijk voor elke Vlaming om door middel van een foto of een video een voorstel te doen om iets te veranderen in zijn of haar gemeente. Ondertussen kwamen er al bijna 1.500 voorstellen binnen en dit zijn de meest populaire thema's tot nu toe.

Het voorstel met de meeste "likes" tot nu toe op "Jij Kiest" komt van Jasper Blindeman, die voorstelt om in Antwerpen "slimme verkeerslichten" te plaatsen. "Fietsers en automobilisten merken dagelijks dat de verkeerslichten totaal niet logisch staan afgesteld", merkt hij op. Maar liefst 159 mensen steunen zijn idee. Zijn voorstel behoort tot de categorie "fiets, auto of bus" en vormt daarmee geen uitzondering. Van de ondertussen bijna 1.500 voorstellen die zijn binnengekomen op "Jij Kiest" situeert namelijk meer dan een derde zich in die categorie.

Onveilige verkeerssituaties

Uit de eerste cijfers blijkt er een hoge nood te zijn aan goede en veilige fietspaden. “De stad, en bij uitbreiding Vlaanderen, heeft geen uniforme richtlijn hoe een fietspad er uit moet zien. Als gevolg heb je een amalgaam aan gevaarlijke, smalle, slecht verlichte, oncomfortabele, plots verdwijnende of niet bestaande fietspaden over heel Vlaanderen”, klinkt het bij Phil Obis in Gent. Hetzelfde geluid in Mechelen. “Er zijn veel fietsers in Mechelen, maar het kleine slechte fietspad rond de ring is een echt gevaar voor de fietsers”, schrijft Baiju Pullen, die op die plek een breder fietspad voorstelt. 

Er is een amalgaam aan gevaarlijke, smalle, slecht verlichte, oncomfortabele, plots verdwijnende of niet bestaande fietspaden over heel Vlaanderen.

Heel wat andere voorstellen kaarten onveilige verkeerssituaties in hun gemeente aan. Leuvenaar Chiel Buseyne pleit dan weer voor de herinvoering van de tram in zijn stad. “De binnenstad heeft momenteel meer weg van een onaantrekkelijke busautostrade en dit moet dringend veranderen”, luidt het. Zijn voorstel krijgt veel steun, maar ook wel wat tegenwind. Die tendens merken we ook in de voorstellen die de fiets in de stad promoten ten nadele van Koning Auto: veel “likes”, maar ook heel wat “dislikes”. En dan hebben we het nog niet gehad over de befaamde circulatieplannen, in onder meer Gent en Leuven.

Zwerfvuil en groene zones

Op de tweede en derde plaats staan "netheid en infrastructuur" en "natuur en duurzaam". Voor die thema's werden er tot nu toe respectievelijk zo'n 250 en 150 voorstellen ingediend. Zwerfvuil is een thema dat goed scoort en er zijn ook heel wat mensen die meer groen in hun stad of gemeente vragen.

Chris Maroy stelt bijvoorbeeld voor om van Antwerpen een groenere stad te maken. "Maak van de gesloten bedrijfsterreinen groene zones", oppert hij. Nele Willems stelt dan weer voor om harder op te treden tegen sluikstorters. Ze vraagt om "méér controle, nultolerantie en daar bovenop werkstraf".

Meest gelezen