Videospeler inladen...

"Jongen gebeten door een hagedis" van Caravaggio maakt expo in Antwerpen compleet

In het M HKA in Antwerpen is vanochtend "Jongen gebeten door een hagedis" van Caravaggio uitgepakt en opgehangen. Het schilderij is de tweede Caravaggio die deel uitmaakt van de expo "Sanguine/bloedrood" die kunstenaar en curator Luc Tuymans heeft samengesteld. De tentoonstelling is daarmee compleet. 

Een maand geleden kwam "De geseling van Christus", de eerste Caravaggio (1571-1610) die uitgeleend werd, al aan in Antwerpen. Dat werk hangt normaal in het museum Capodimonte van Napels. Tuymans slaagde erin de directeur te overtuigen om het werk uit te lenen. 

Vanochtend is het tweede werk van de Italiaanse barokschilder toegevoegd aan de expo. "Jongen gebeten door een hagedis" (foto hieronder) is een vroeg werk van de Italiaanse barokschilder. 

Er zijn twee vrij identieke versies van het werk. De versie die in Antwerpen wordt tentoongesteld is ruwer en schematischer geschilderd, met hardere contrasten, waardoor de schrikreactie van de jongen nog wordt geaccentueerd. Het werk behoort tot de collectie van de Fondazione Longhi in Firenze, de collectie die de Italiaanse kunstcriticus Robert Longhi (1890-1970) naliet. 

"Het was de eerste Caravaggio die we eigenlijk hadden voor de tentoonstelling, het is een jonge Caravaggio", legt Tuymans uit. "Dit werk was intentioneel een beginpunt en is dus nu ook een sluitstuk omdat hiermee de tentoonstelling volledig af is. Het is onwaarschijnlijk dat je van een kunstenaar een jong werk hebt en een werk dat hij veel later gemaakt heeft, ook op twee verschillende plekken. De toeschouwer heeft de kans om de evolutie en twee ijkpunten te kunnen zien in het oeuvre van Caravaggio. En het zijn ook twee bekende werken van hem die nu levensecht te zien zijn." 

Videospeler inladen...

Herbekijk hier Luc Tuymans die in "De afspraak" uitlegt hoe hij de Caravaggio's naar Antwerpen haalde:

Videospeler inladen...

"Sanguine/bloedrood" is een van de belangrijke expo's van het barokjaar in Antwerpen. Tot 16 september kunt u in het M HKA de beide Caravaggio's en de andere werken van de tentoonstelling (waaronder ook "Five car stud" van  Edward Kienholz, foto hieronder) bewonderen. 

Chantal Pattyn had vorige week in "Pompidou" ook een uitgebreid gesprek met Luc Tuymans over de kunstenaars die hem inspireren. Dat gesprek kunt u hier herbeluisteren. 

Meest gelezen