Meer dan één miljoen prooien per dag: verwilderde katten bedreigen reptielen in Australië

Verwilderde katten in Australië verorberen meer dan een miljoen reptielen per dag. Verschillende reptielensoorten worden zelfs bedreigd, zo toont een onderzoek aan de Charles Darwin University. Verwilderde katten vormen een groot probleem voor de inheemse fauna, de overheid probeert dan ook met man en macht en een elektrische kattenhek het oorspronkelijke dierenbestand te vrijwaren.

Katten zijn geen oorspronkelijke inwoners van Australië, twee eeuwen geleden brachten kolonisten ze mee als huisdier. Ze verspreidden zich ook razensnel in het wild. Met alle gevolgen van dien voor de inheemse diersoorten. Pogingen om de opmars van de katten te stuiten door ze op grote schaal af te maken of te steriliseren hebben geen al te groot effect.

Een studie in het blad Wildlife Research werpt nu de schijnwerpers op de schade die verwilderde katten aanrichten aan het reptielenbestand in Australië. Onderzoekers over het hele land analyseerden de maaginhoud van meer dan 10.000 katten. Elk jaar vallen ongeveer 650 miljoen hagedissen en slangen ten prooi aan verwilderde katten én huiskatten, zo blijkt.

"Een verwilderde kat in Australië doodt gemiddeld 225 reptielen per jaar", zegt hoofdonderzoeker John Woinarski van de Charles Darwin University. Daarmee scoren ze hoger dan hun soortgenoten in de Verenigde Staten en Europa."Sommige katten eten duizelingwekkende hoeveelheden. Heel wat exemplaren doen aan binge-eating. Bij één kat vonden we in zijn maag 40 hagedissen terug, een record."

In totaal werden 250 verschillende reptielensoorten bij de slachtoffers gevonden, waaronder woestijnskinken, baardagamen en gekkos. Elf van die soorten zijn bedreigd.

(lees verder onder de foto)

Kattenvrije zones

Het aantal verwilderde katten in Australië loopt in de miljoenen. Ze worden ook beschouwd als de hoofdschuldige achter het uitsterven van een aantal zoogdiersoorten in het land. En ze bedreigen niet alleen andere zoogdieren en reptielen. Een onderzoek door hetzelfde team vorig jaar bracht aan het licht dat verwilderde katten elke dag meer dan een miljoen vogels doden, ook bedreigde vogelsoorten.

De Australische Wildlife Conservancy heeft met Feral cat and fox control een grootscheeps actieprogramma lopen om de bedreiging door verwilderde katten een halt toe te roepen. in april legde de organisatie nog de laatste hand aan het langste "kattenbestendige" hek ter wereld. Een elektrisch hek van 44 kilometer lang dat een kattenvrije zone van 9.300 hectare groot creëert in Newhaven, in centraal-Australië, in woestijngebied.

Op termijn zou er in heel Australië een netwerk van kattenvrije gebieden moeten komen, met een totale oppervlakte van 100.000 hectare. Inheemse diersoorten die door verwilderde katten op de rand van uitsterven zijn gebracht, moeten op deze manier weer in de vrije natuur geïntroduceerd kunnen worden.

Deze reportage van ABC Landline over het nieuwe kattenhek in Newhaven brengt het probleem van verwilderde katten in beeld.

Meer lezen?

Meest gelezen