Levenswerk van duivenmelker uit Tielt-Winge gaat in vlammen op

In Tielt-Winge vliegen nog steeds duiven naar de uitgebrande duiventil van Jef Vanwinkel. Gisteren ontstond brand in de grote duiventil, de meeste duiven zijn verbrand.

"De schade is enorm groot", zegt duivenmelker Jef Vanwinkel. "In het kot achteraan liggen zeker 100 kadavers." Nochtans probeerde Jef de duiven wel nog te redden: "Samen met mijn zoon en mijn broer hebben we zo veel mogelijk duiven buiten proberen gooien. Maar die beesten zitten vol angst, ze keren meteen terug naar hun til. Ik heb duiven levend verbrand zien worden."

Levenswerk

Voor Jef was zijn duiventil zijn levenswerk. "Ik heb er samen met een vriend 73 dagen aan gewerkt om het recht te zetten, maar op 20 minuten lag het neer. Ik ben zelfstandig duivenmelker vanaf 1991, daarvoor deed ik het samen met mijn vader. Het doet wel pijn, het is schrijnend om naar te kijken."

Meer dan 100 duiven bleven in de brand, maar er konden er ook ontsnappen. Die dieren vliegen nu rond maar weten niet waar ze heen moeten aangezien hun duiventil er niet meer is. "Je ziet hier nu groepjes van 30 duiven rondvliegen, maar ze durven niet 'vallen'", zegt Jef. "Ze hebben natuurlijk de brand gezien en zijn door de rook en het vuur gevlogen. Overal op de daken in de buurt zitten er nu duiven." 

Heropbouw

Jef laat de moed niet zakken: "Zodra alles wordt vrijgegeven, wil ik een nieuwe duiventil. Ik ga het wel niet zelf bouwen want ik wil die dode duiven niet zien. Ik ga een bedrijf laten komen om alles af te breken en opnieuw op te bouwen. Ze krijgen mij niet klein, duiven zijn mijn leven." 

Meest gelezen