Videospeler inladen...

Dierenartsen waarschuwen voor longworm bij honden door contact met slakken en kikkers

Dierenartsen waarschuwen hondenbezitters voor "longworm". Die was vroeger erg zeldzaam, maar nu raken honden meer en meer besmet door die parasiet. De honden krijgen de worm door contact met slakken en kikkers.

Honden laten zich al eens verleiden tot het eten van slakken of kikkers, of drinken water uit poelen waar die leven. Maar dat is niet zonder risico want die kunnen larven bevatten die in de hond uitgroeien tot longwormen. "Longworm" is een ziekte die tot hevige hoestbuien leidt. In het ergste geval kan de hond eraan sterven. Maar meestal kan de veearts soelaas brengen.

Voorkomen?

Hondeneigenaars moeten uiteraard slakken vermijden, en de klassieke bescherming tegen andere parasieten helpt ook. Want de producten tegen teken en vlooien bieden tegelijk een redelijk goede bescherming tegen de longworm. De klassieke ontwormingsmiddelen tegen wormen in de darmen van honden helpen niet. Als een hond besmet is, is specifieke medicatie tegen longwormen noodzakelijk.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak is van de toename van longworm. Mogelijk heeft de toename van het leefgebied van de vos er mee te maken. Vossen kunnen ook aan longworm lijden. De longworm is niet gevaarlijk voor de mens. Er bestaat wel een variant die ook katten ziek kan maken.  

Meest gelezen