Man veroordeeld die Joodse gebouwen had beschadigd

De man die in de Joodse wijk in Antwerpen vernielingen had aangebracht aan synagogen, scholen en woningen heeft 18 maanden cel gekregen, waarvan 10 maanden effectief. Hij moet ook psychologische hulp zoeken. 

Kruisen op deuren gekrast

Op camerabeelden was te zien hoe de man begin dit jaar verschillende Joodse gebouwen had beschadigd. Hij was door de Joodse wijk getrokken, en had kruisen aangebracht op de deuren van synagogen en scholen. De man verwijderde ook 'mezoeka's', dat zijn kokertjes met teksten uit de Thora die aan de deuren van Joodse woningen worden aangebracht, als bescherming. De man had ook de hoed van enkele Joodse mannen afgeslagen.

Geheugenverlies

De man zei aan de rechter dat hij zich niet meer kon herinneren waarom hij dat allemaal had gedaan. Maar David Braun, de advocaat van het Forum der Joodse Organisaties, betwijfelt dat. "Hij wist goed waar hij alles moest vinden", zegt David Braun.

"Het ergste van alles is dat hij ook het monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan de Belgiëlei heeft beschadigd. Toen we er enkele weken geleden een herdenkingsplechtigheid hielden, stonden we voor een monument dat volledig bekrast was. We vrezen voor opkomend antisemitisme (of jodenhaat, nvdr) in deze samenleving."

Schadevergoeding

Burgemeester De Wever gaf de man een tijdje geleden het verbod om nog in de Joodse wijk te komen, maar toch dook hij er opnieuw op. Enkele organisaties en Joodse mensen hadden zich burgerlijke partij gesteld. In de meeste gevallen moet de schadevergoeding nog worden berekend. Eén man kreeg al 71 euro schadevergoeding.

Meest gelezen