Videospeler inladen...

Noord-Californië vlucht opnieuw voor vuur

In de Amerikaanse staat Californië moeten mensen hun huizen verlaten, omdat er opnieuw hevige bosbranden uitgebroken zijn, vier in totaal. Het vuur verspreidt zich bijzonder snel, omdat er veel wind staat. Zo'n 3.000 mensen worden geëvacueerd. 

De felle wind in de hele streek van San Jose tot aan de grens met de staat Oregon jaagt de vlammen doorheen de kurkdroge valleien in het noorden van California. De grootste brand, in de buurt van het stadje Clearlake Oaks, heeft al twaalf gebouwen vernield en zo'n 600 andere worden bedreigd door het vuur.  De 3.000 inwoners in Spring Valley zijn uit voorzorg geëvacueerd.   

Dit is een van de vier grote branden in Noord-California. Het is een waarschuwing dat het bosbrandseizoen eraan komt. 

Jonathan Cox, Bosbeheer en Brandweer

Verder naar het noorden woedt een tweede felle bosbrand in Tehama County. Daar zijn geen gebouwen afgebrand.  Elders bestrijdt de brandweer nog twee bosbranden. De oorzaak van de vier bosbranden wordt onderzocht. Meer dan 230 brandweerlui zijn in de weer met helikopters en bulldozers. Dat is niet gemakkelijk in het glooiende landschap. 

Dicht bij de zware branden van oktober

Vorig jaar in oktober kwamen 44 mensen om bij bosbranden in de wijnstreek van Californië, dat is ten zuiden van het gebied dat nu in brand staat. Duizenden huizen en bedrijven gingen toen in de vlammen op. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen