Bigstock

Nu al meer sociale energieleningen dan in heel 2017

Sinds begin dit jaar zijn er al 800 renteloze energieleningen toegekend aan de sociale doelgroep. Dat zijn er al meer dan in heel 2017. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Wie zijn woning energiezuinig wil maken, kan bij de Vlaamse overheid een lening afsluiten van maximaal 15.000 euro tegen een rente van 2 procent. Mensen kunnen hiermee investeren in isolatie, hoogrendementsglas, zonnepanelen, warmtepompen, enzovoort. Voor de sociale doelgroep, bijvoorbeeld beschermde afnemers of gezinnen met een laag inkomen, is een lening aan 0 procent mogelijk.

"Sinds we de terugbetalingstermijn voor de sociale doelgroep verlengd hebben, is het aantal renteloze energieleningen verdubbeld. Logisch, want met wat je bespaart op je energiefactuur kan je de lening terugbetalen", legt minister Tommelein uit.

Beter haalbaar

De regering heeft beslist om de lening aan 2 procent in 2019 te schrappen - banken geven vandaag zelf energieleningen aan minder dan 2 procent. De renteloze lening voor de sociale doelgroep blijft wel bestaan. Intussen werd ook beslist om de terugbetalingstermijn op te trekken van vijf naar acht jaar en voor de sociale doelgroep naar tien jaar. "Op die manier is het maandelijks terug te betalen bedrag een stuk lager, en dus voor heel wat mensen beter haalbaar", klinkt het.

En dat blijkt ook uit de cijfers. Half juni waren er al 800 energieleningen afgesloten aan 0 procent. Dat zijn er al iets meer dan de 713 renteloze energieleningen in 2017. Het totaal aantal leningen blijft op hetzelfde peil, wat betekent dat het aandeel sociale energieleningen is toegenomen. De vorige drie jaar was minder dan 1 op de 5 leningen een renteloze lening, dit jaar wordt 1 op de 3 energieleningen toegekend aan de sociale doelgroep.

De overheid hoeft niet te doen wat de privé ook kan

Bart Tommelein

Minister Tommelein verdedigt de beslissing om eind dit jaar te stoppen met de gewone energieleningen aan 2 procent en enkel de renteloze leningen te behouden. "De overheid hoeft niet te doen wat de privé ook kan. We moeten ons focussen op onze kerntaken. Dat we de sociale doelgroep alsmaar beter bereiken, is een heel goede zaak. Mensen die het moeilijk hebben, verbeteren dankzij de sociale energielening hun woning en dus ook hun levenskwaliteit. En een energie-efficiënter huizenpark leidt tot een lager energieverbruik, wat belangrijk is voor ons klimaat".

Meest gelezen