AFP or licensors

Parket onderzoekt of Lyon kiescampagne van Macron onregelmatig financierde

Het Franse parket heeft een vooronderzoek geopend naar mogelijke onregelmatige financiering van de kiescampagne van president Emmanuel Macron door de stad Lyon, op dat moment bestuurd door de huidige minister Gérard Collomb. Dat melden bronnen dichtbij het onderzoek. Behalve onregelmatige financiering is er sprake van verduistering van publieke fondsen, misbruik van sociale tegoeden en heling.

Het vooronderzoek komt er na een klacht van afgevaardigden van de centrumrechtse partij Les Républicains. Lyon zou middelen van de stad onrechtmatig ter beschikking hebben gesteld in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in mei 2017.

Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk, werd toen bestuurd door Gérard Collomb (links op de foto). Hij was een van de eerste politieke mandatarissen die de socialistische PS ruilde voor En Marche!, de politieke beweging van Macron. Collomb is nu minister van Binnenlandse Zaken.

Het onderzoek zal zich onder meer toespitsen op een receptie die op 2 juni 2016 werd gehouden in het stadhuis van Lyon. Collomb ontving er Macron, die op dat moment minister van Economie was onder president François Hollande. Twee maanden later lanceerde hij En Marche!

De klacht is ook gericht op Jean-Marie Girier, de voormalige kabinetschef van Collomb in de metropool van Lyon. Girier speelde een actieve rol in de kiescampagne van Macron alvorens naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te trekken.

De entourage van de president zegt dat het gaat om een lastercampagne. Volgens Collomb worden er oude koeien uit de gracht gehaald, met als  enige doel hem in diskrediet te brengen. "Met de klacht herneemt Les Républicains een polemiek die de lokale oppositie al maanden probeert te voeden", klinkt het.

Meest gelezen