Video player inladen...

Piloten Brussels Airlines verwerpen akkoord tussen vakbonden en directie, voorlopig geen nieuwe acties

De voorbije tien dagen konden de piloten van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines stemmen over een akkoord dat de vakbonden en directie hadden gesloten na de twee stakingsdagen vorige maand. Een meerderheid van de piloten zegt nu 'neen' tegen dat akkoord. De vakbonden blijven bereid om verder te praten met de directie en sluiten nieuwe acties voorlopig uit.

Er is de voorbije weken heel wat vooruitgang geboekt tijdens het sociaal overleg bij de grootste luchtvaartmaatschappij van het land. Na de stakingsdagen op maandag 14 én woensdag 16 mei, zijn vakbonden en directie opnieuw rond de tafel gaan zitten.

De inzet van dat overleg was om een oplossing te zoeken voor de werkdruk bij de piloten, hun vraag naar meer salaris en meer schot in de zaak te krijgen rond het pensioen van de Belgische piloten.  Dat overleg resulteerde uiteindelijk in een voorakkoord tussen vakbonden en directie dat de voorbije dagen aan de piloten werd voorgelegd.  Een meerderheid van de piloten (58%) verwerpt dat akkoord nu. 

Dit is een 'neen' tegen het akkoord, zoals het er nu ligt, maar we kunnen naar een 'ja' gaan wanneer we verder praten.

Vakbonden Brussels Airlines

Wat nu?

De vakbonden bij Brussels Airlines hebben al laten weten dat ze sowieso bereid zijn om verder te praten op basis van het voorstel dat nu op tafel ligt. Een aantal maatregelen rond meer loon en minder werkdruk zouden bijvoorbeeld versneld kunnen worden ingevoerd. De meeste voorstellen van de directie gaan pas in voege vanaf 2019 of 2020 en de bonden denken dat er een 'ja' zou kunnen gegeven worden door de piloten, wanneer een aantal van die voorstellen eind 2018 of begin 2019 ingevoerd worden.

Een nieuwe staking sluiten de drie grote vakbonden bij de luchtvaartmaatschappij uit: "Piloten zijn verstandige mensen, zij weten dat staken in volle zomerseizoen absoluut niet slim zou zijn. Bovendien staan we dicht bij een 'ja'. We moeten gewoon verder praten, als de directie dat wil natuurlijk."

Belangrijke afspraak op 9 juli

Intussen heeft de directie de voorbije weken ook gewerkt aan een strategische visie voor de toekomst. Op 9 juli komt CEO Thorsten Dirks, van lagekostenmaatschappij Eurowings, naar Brussel. Brussels Airlines zal de komende jaren worden geïntegreerd in die dochtermaatschappij van het Duitse Lufthansa. 

Veel personeelsleden maken zich zorgen over die integratieplannen. Op 9 juli zou er voor het eerst meer duidelijkheid moeten komen. Vragen zoals 'wat met het merk Brussels Airlines?' of 'Wat met de tewerkstelling in Brussel?' zouden dan een antwoord moeten krijgen.