AFP or licensors

Volledige politiedienst van Mexicaans dorp opgepakt na moord op kandidaat-burgemeester

De volledige politiedienst van het Mexicaanse dorp Ocampo in de staat Michoacán is opgepakt, na alweer een moord op een kandidaat-burgemeester. Fernando Ángeles Juárez, kandidaat voor het burgemeesterschap van Ocampo, werd neergeschoten door onbekenden. Al meer dan 100 politici werden vermoord in de aanloop naar de verkiezingen van 1 juli.

Fernando Ángeles Juárez werd vorige donderdag neergeschoten buiten zijn huis. Hij kwam op voor de PRD, de grootste partij in de staat Michoacán. Meteen na de moord op Ángeles werden ook de 28 politieagenten uit het dorp opgepakt. Naast de voltallige politiedienst is ook de secretaris voor openbare veiligheid van Ocampo gearresteerd. Volgens Mexicaanse media worden zowel hij als de politie ervan beschuldigd betrokken te zijn bij de moord op Ángeles en banden te hebben met de georganiseerde misdaad in Michoacán. 

(Lees verder onder de foto)

Mexicaanse soldaten bewaken de begrafenis van Fernando Ángeles in Ocampo.
AFP or licensors

Zilver of lood

Naast een president kiezen de Mexicanen op 1 juli ook gouverneurs, senatoren, burgemeesters en gemeenteraden. Nooit eerder vloeide er zoveel bloed tijdens verkiezingscampagnes in Mexico. Vooral in de zuiwestelijke staten Michoacán, Guerrero en Oaxaca zijn er al veel slachtoffers gevallen onder de kandidaten. Burgemeesters en gemeenteraadsleden lopen het meeste risico, omdat de verstrengeling tussen de misdaad en de lokale politiek het grootst is.

Misdaadbendes financieren vaak de verkiezingscampagnes. Lokale kandidaten die geen geld willen aannemen, riskeren vroeger of later een executie. In Mexico heeft het fenomeen zelfs een naam: de zogenaamde "wet der metalen". Zilver staat voor het omkoopgeld, lood voor de kogel. Er zijn dan ook veel partijen die kandidaten tekort hebben. Mensen willen niet meer in de politiek door al dat geweld of haken af na doodsbedreigingen. Van de overblijvers hebben er velen banden met de misdaad.

"Simpele wiskunde"

De verklaring voor het hoge aantal moorden is "simpele wiskunde," zegt Alejandro Hope. Hope is een Mexiaance veiligheidsanalyst. Hij heeft enkele verklaringen voor het bloedvergieten tijdens de recente verkiezingscampagne. Eerst en vooral is het nog nooit gebeurd dat er zoveel verkiezingen samenvielen in Mexico. In totaal gaat het om 3.400 mandaten, waarnaar 15.000 kandidaten dingen. Te veel dus om iedereen om te kopen.

Bovendien houden de bendes zich niet langer alleen maar bezig met afpersing, omkoping of illigale financiering, zoals bij de vorige verkiezingen. Het vermoorden van politici is daar nu ook bijgekomen. In de drugsoorlog, die al meer dan 10 jaar aan de gang is in Mexico, willen de kartels zoveel mogelijk grondgebied controleren. Invloed uitoefenen op de lokale politiek is daarbij cruciaal.

Leden van de politieke partij MORENA protesteren bij kaarslicht tegen de moord op een van hun kandidaten in Guanajuato.
AFP or licensors

Meest gelezen