Wat betekent een gele vlag en mogen gocarts op de dijk? Wat je moet weten als je naar de Belgische kust trekt

Zon, zee en zand, je hoeft er niet per se voor naar de Costa Brava te vliegen. Ook tussen Knokke en De Panne kun je een prachtige vakantie beleven. Maar wat mag je wel en niet doen in onze Noordzee bij een gele vlag? Hoe diep mag de put naast het zandkasteel zijn zodat je kinderen niet bedolven raken? En waar precies moet de hond aan de leiband? Dit en veel meer praktische vragen kom je te weten in dit deel van onze reeks "Inpakken en wegwezen".

Heeft de Belgische kust nu een microklimaat of niet? "Het is een oud zeer dat elk jaar opduikt. Armand Pien kreeg er een halve eeuw geleden al van langs omdat hij de kust niet genoeg in het zonnetje zette. Toen ik in 1987 begon als weerman, werd mij via parlementaire vragen duidelijk gemaakt dat het kusttoerisme absoluut niet tevreden was met de weerberichten", schrijft Frank Deboosere op zijn website. 

Maar het antwoord is dus: ja, de kust heeft een microklimaat. Met koelere zomers en zachtere winters, maar vooral ook meer zonneschijn, minder neerslag (behalve in het najaar), maar wel wat meer wind.  En de cijfers bezwijzen het: op de pier van Zeebrugge scheen de zon in 2014 maar liefst 1.843 uur. Ter vergelijking: Ukkel kreeg in datzelfde jaar in totaal 1.634 uur zon. 

Een apart weerbericht voor de kust vind je hier.

Wanneer je met de auto naar de kust trekt, hou er dan op zwoele zomerdagen rekening mee dat je wellicht niet de enige bent die het plan heeft opgevat om naar de kust te trekken, en dat je dus mogelijk eerst lange files moet trotseren voor je een plonsje kunt nemen in de zee. Dit zijn volgens VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman de drukste momenten:

  • Het is richting kust sowieso elke vrijdagmiddag druk (wanneer veel tweede verblijvers of weekendtoeristen de tocht maken).  
  • Op warme dagen, vooral in het weekend, kan je files verwachten tussen 10u en 14u, vooral op de E40 in de ruime omgeving van Gent, op de E34 bij Zelzate, op de expresweg van Brugge naar Zeebrugge (N31) en op de lokale wegen die naar de badsteden leiden.
  • Op zondagavond staan er vaak accordeonfiles op de E40 tussen Jabbeke en Gent, terug naar het binnenland. 

De trein is sowieso een goed alternatief. Bij mooi weer zet de NMBS vaak extra treinen in naar de kust. Je kan de trein ook combineren met een deelfiets aan het station van Oostende

Als je meerdere kuststeden wil verkennen, kan je ook altijd gebruik maken van de kusttram. De kusttramlijn, met zijn 67 kilometer de langste ter wereld, stopt aan 68 haltes tussen De Panne en Knokke-Heist. Blijf je de hele route lang zitten, dan zul je daar 143 minuten voor nodig hebben. In de zomer rijdt de tram elke tien minuten. De kusttram bestaat al 130 jaar. Het oudste voertuig, dat soms zelfs nog uitrijdt, is nog te bewonderen in De Panne. 

Eens de auto geparkeerd of na een goed ontbijt in een van de ontelbare hotels en huurappartementen, is het dan eindelijk tijd voor die duik in de zee. Goed om te weten daarbij is dat het badseizoen aan onze Belgische kust begint op 1 juli en loopt tot en met 31 augustus. In die periode zijn alle reddersposten geopend van 10.30 uur tot 18.30 uur. Redders raden aan om enkel tijdens de bewaakte momenten in zee te gaan. Daarnaast ga je beter niet alleen het water in, maar liever met twee of in groep.

Kijk voor je gaat zwemmen steeds naar de kleur van de vlag die de redders uithangen. Groen betekent dat het veilig is om in zee te gaan. Bij een gele vlag is zwemmen gevaarlijk en zijn opblaasbare voorwerpen in zee verboden. Zie je de rode vlag wapperen, dan is zwemmen niet toegelaten. Ook de rode windzak toont aan dat je niet mag gaan zwemmen.

De wetgeving rond watersporten is twee jaar geleden versoepeld. Een van de regels is dat de verplichte uitrusting afhankelijk is van de afstand tot de kust. Zo is een isothermisch pak voldoende voor wie dicht bij het strand blijft. Wie verder in zee gaat moet een middel bij zich hebben om noodsignalen uit te zenden. Daarnaast was het tot twee jaar geleden verboden om watersporten uit te oefenen bij zeven beaufort, maar die regel geldt nu niet meer. 

En tussen het pootjebaden of zwemmen door, wil je uiteraard ook even genieten op het strand terwijl je kinderen zich naar hartelust uitleven met emmertje en schopje. Maar let toch maar op: diepe putten kunnen instorten en kinderen kunnen bedolven raken onder het zand. De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) raadt aan om geen putten te graven die dieper zijn dan de kniehoogte van de kleinste van de groep. Bovendien vraagt de reddingsdienst om putten weer dicht te gooien wanneer je het strand verlaat. 

Maar dat eindeloze strand met die massa toeristen heeft ook nadelen: kinderen lopen er makkelijk verloren. Een polsbandje, waarop de naam van je kinderen en je telefoonnummer staat, is aan alle reddersposten en hulpstanden gratis te verkrijgen. We hopen dat het je niet overkomt, maar mocht je kind plots uit het zicht verdwenen zijn, dan is de kans dat jullie snel herenigd worden, groter dankzij zo'n polsbandje.

En nog een nadeel van de vele toeristen die op zwoele zomerdagen op het strand vertoeven: zij creëren afval, dat helaas al eens op het strand achterblijft. De IKWV vraagt om geen afval achter te laten op het strand, en om dat makkelijker te maken, kun je gratis afvalzakjes krijgen bij de reddersposten (al een tweede reden om even langs te gaan). 

Wie het luieren op het strand even beu is, laat zich vaak verleiden tot het huren van een gocart bij een van de vele verhuurplaatsen. Gocarts heb je in alle maten en kleuren. Ze zijn heel populair aan de Belgische kust, maar ze zijn niet overal toegelaten.

Sommige badplaatsen hebben specifieke regels voor het rijden met een gocart. In sommige gemeenten mag het wel op de zeedijk, in andere niet, en in nog andere op afgebakende zones. Vraag na bij de verhuurder voor u aan uw ritje begint.

Niets zo rustgevend als een lange wandeling met je trouwe viervoeter vlak langs de kustlijn. Maar niet op alle stranden zijn honden toegelaten. Bovendien is het op de meeste plaatsen verplicht om honden aan de leiband te houden. Hier vind je een overzicht van de regels in de verschillende badplaatsen: 

Zodra je aan de kust komt, hoor en zie je ze overal: meeuwen. Sommige van die grijs-witte vogels zijn intussen zo vertrouwd met de toeristen dat ze wel eens agressief uit de hoek kunnen komen. "Ze pikken vuilniszakken kapot waardoor de straten er vuil bij liggen en ongedierte aantrekken. Daken, auto’s en voetpaden worden ook vuil door de uitwerpselen van meeuwen. Meeuwen durven ook weleens voedsel uit handen van mensen komen "pikken" wat gevaarlijk kan zijn, zeker voor kleine kinderen", waarschuwt de Kustwacht. 

Maar wist je dat het zelfs bij wet verboden is om meeuwen te voederen? Als je het toch doet, riskeer je in de meeste kustgemeentes een fikse geldboete.

Morgen trekken we naar Spanje. Vrijdag komt Kroatië aan bod. 

Meest gelezen