Cedric Hatto

Proximus lanceert abonnementen met "onbeperkt" gebruik bepaalde apps: "Niet illegaal, wél een probleem"

Er komt kritiek op enkele nieuwe abonnementen van Proximus, waarbij gebruikers onbeperkt naar bepaalde apps kunnen surfen. Daardoor bevoordeelt het telecombedrijf bepaalde diensten, zo vindt onder andere computerwetenschapper Jeroen Baert. Al ziet de telecomwaakhond niet meteen een probleem. 

Met het nieuwe aanbod Epic Stories (19,99 euro per maand) kunnen gebruikers "onbeperkt" gebruikmaken van Facebook, Facebook Messenger, Instagram, Pinterest, Snapchat, Twitter en Whatsapp. Daarbovenop krijgen gebruikers 3 GB extra data voor ander mobiel dataverbruik, 60 minuten belkrediet en onbeperkte sms'en. Voor 24,99 euro per maand kunnen ze bovendien ongelimiteerd muziek streamen via Apple Music, Deezer, Google Play Music, Soundcloud en Spotify.

Al is "onbeperkt" wel relatief. Het gaat om 20 GB dat gebruikers kunnen gebruiken. Nadien vervallen ze op verlaagde snelheid. 

Problematisch

"Deze nieuwe formules zijn problematisch, aangezien Proximus hiermee zondigt tegen de netneutraliteit", zegt computerwetenschapper Jeroen Baert van de KU Leuven in "Radio Rusland" op Radio 1. Die netneutraliteit bepaalt dat providers alle data even snel bij de consumenten mogen brengen. Ze mogen bepaalde apps niet blokkeren of extra aanrekenen voor andere apps. 

Proximus doet niets illegaal. Het bedrijf gebruikt een achterpoortje, want sommige apps worden hierdoor wel aantrekkelijker

"Met de nieuwe abonnementen doet Proximus niets illegaal, want ze blokkeren geen apps of diensten", zegt Baert. "Ze gebruiken eigenlijk een achterpoortje. Door sommige diensten gratis en onbeperkt te maken, maken ze sommige apps wel veel aantrekkelijker. En dat kan de keuze van de eindgebruiker beïnvloeden."

Benadeeld

En dus kunnen applicaties die niet opgenomen zijn in het lijstje door deze abonnementen worden benadeeld. "Voor nieuwe spelers wordt het veel moeilijker. Innovatie en nieuwe projecten drijf je zo uit de markt. En dat is niet oké."

Baert vindt de netneutraliteit ontzettend belangrijk. "Dit zet de deur open naar een situatie zoals we zien bij tv. Als je sport wil bekijken, dan moet je bepaalde abonnementen kopen waarin sportzenders zijn opgenomen. We willen toch niet dat het internet ook gesegmenteerd wordt en dat je voor verschillende sociale media een ander abonnement moet hebben?"

(Her)beluister hier het gesprek met Jeroen Baert in "Radio Rusland"

Telecomwaakhond

Telecomwaakhond BIPT ziet in eerste instantie geen problemen in het nieuwe aanbod. "Proximus heeft dit voorafgaandelijk met het BIPT afgetoetst", zegt het kabinet van minister van Telecom Alexander De Croo (Open VLD). "Daar hebben ze bevestigd dat er geen problemen zijn met de Europese regels rond netneutraliteit aangezien alle apps van een gelijkaardige categorie gevat zijn in het aanbod."

Meest gelezen