Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Rechts blok met Lega verdrijft links uit grote Italiaanse steden

De rechtse coalitie onder leiding van de extreemrechtse regeringspartij Lega heeft succes geoogst bij de tweede ronde van de gedeeltelijke lokale verkiezingen in Italië. Verschillende grote steden die traditioneel in handen waren van links, wisselen van kamp en worden nu rechts. De verkiezingen zijn een opsteker voor Lega-voorzitter en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die zich met zijn harde migratiestandpunten opwerpt als sterkste politicus van Italië.

De centrumlinkse Partito Democratico (PD) verliest in het "rode" Toscane steden waar de partij al decennialang de scepter zwaaide. Pisa, Massa en Siena werden binnengehaald door kandidaten van de rechtse coalitie -de Lega van Matteo Salvini,  Forza Italia van Silvio Berlusconi en Fratelli d'Italia, een kleine extreemrechtse partij onder leiding van Giorgia Meloni.

In de regio Emilia-Romagna verliest links de stad Imola na 73 jaar aan de Vijfsterrenbeweging (M5S). De anti-establishmentpartij, die een regering vormt met extreemrechts, haalt ook de stad Avellino, in Campanië, binnen, maar verliest Ragusa, op Sicilië.

Rechts klimt van 3 naar 11 steden

Vóór de stembusgang had de rechtse coalitie de leiding in drie steden. Na de tweede ronde zijn er dat 11. Links daarentegen gaat van 17 naar 5. Er wordt bij deze telling alleen nog maar rekening gehouden met de belangrijkste steden.

De Lega heeft sowieso de wind in de zeilen. In de laatste peilingen komt de partij uit op 29,2 procent van de stemmen, een pak meer dan de 17 procent bij de parlementsverkiezingen van 4 maart. Daarmee overvleugelt de Lega zelfs coalitiepartner de Vijfsterrenbeweging. Die was met 32 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen, maar blijft in de peilingen nu steken op 29 procent.

De tweede ronde van de gedeeltelijke lokale verkiezingen werd wel overschaduwd door een lage opkomst: slechts 46,11 procent van de kiezers trok naar het stemhokje. Bij de eerste ronde op 10 juni was dat nog ongeveer 60 procent.

Meest gelezen