AFP or licensors

Roseanne Barr: "Ik heb een grote mond, maar ik ben niet stom. Ik heb zeker spijt"

De Amerikaanse comédienne Roseanne Barr heeft haar eerste interview gegeven sinds de ophef na haar racistische tweet. "Ik bedoelde niet wat ze denken dat ik bedoelde. Ik zou nooit met opzet een zwarte mens een aap noemen", zegt Barr. De bewuste tweet in mei leidde ertoe dat zender ABC de erg succesvolle tv-reeks "Roseanne" stopzette.

Roseanne Barr is een populaire comédienne in de VS. Ze staat bekend om haar no-nonsensestijl, soms ronduit lomp en niet altijd met de nodige tact. Het was iets waarmee ze vooral in de jaren 80-90 wegkwam toen de tv-serie "Roseanne" hoge toppen scheerde. Het programma met de Connors keerde dit jaar terug, en mét succes want het was het meest bekeken programma van het tv-seizoen in de VS.

Barr neemt nog steeds geen blad voor de mond en steunt bijvoorbeeld president Donald Trump openlijk. Heel opmerkelijk in Hollywood waar de beroemdheden doorgaans anti-Trump zijn. Maar de populariteit van Barr heeft een flinke knauw gekregen na een tweet in mei over Valerie Jarrett. Barr noemde daarin Jarrett, een voormalige Afro-Amerikaanse adviseur van Obama, het product van de Moslimbroederschap en “Planet of the apes”. De verontwaardiging was groot en ABC schrapte prompt haar kijkcijferkanon "Roseanne".  Vorig week werd wel beslist dat er een spin-off komt, zonder Roseanne Barr weliswaar. Zo redt de zender toch 200 jobs van acteurs en medewerkers achter de schermen.   

Ik ben véél zaken, maar in godsnaam: ik ben niet stom

Barr verontschuldigde zich in tweets al voor de "slechte grap" en haar "slechte smaak", maar liet ook verstaan dat er andere komieken al "ergers gezegd hebben".  In een podcast benadrukt ze nu dat ze "niet bedoelde wat anderen denken dat ze bedoelde".

"Ik wil niet weglopen en voortgaan met excuses, maar ik verontschuldig me bij iedereen die zich beledigd voelde of die dacht dat ik iets bedoelde wat ik eigenlijk niet bedoelde. Het was mijn onkunde en daarvoor zijn er geen excuses", aldus Barr. "Ik heb zeker spijt", klinkt het vervolgens geëmotioneerd. "Ik ben véél zaken, ik heb een grote mond, enzovoorts, maar in godsnaam: ik ben niet stom. Ik zou nooit met opzet een zwarte mens een aap noemen."  

Meest gelezen