Videospeler inladen...

Libië weigert Salvini's verzoek om centra voor migranten te installeren: "Wet staat het niet toe" 

Libië heeft de mogelijkheid van Europese "regionale ontschepingsplatformen" voor migranten op zijn grondgebied categoriek afgewezen. Dat heeft de Libische vicepremier Ahmed Maaiteeq gezegd aan de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die in het land op bezoek is.

Salvini kwam naar Tripoli om er te praten over een mogelijke gezamenlijke aanpak van migratie. Hij bracht er het voorstel aan om Europese ontschepingsplatformen te installeren in Libië. In die "ontvangst- en identificatiecentra", zoals hij ze noemde, zouden de migranten die de oversteek naar Europa willen maken, worden onderverdeeld in economische migranten en vluchtelingen. De laatste groep zou dan in de Europese Unie asiel kunnen aanvragen.  

Concreet stelde Salvini voor om die centra te installeren aan de zuidelijke grens van Libië, "om zo te verhinderen dat ook Libië een trechter voor migranten wordt, net zoals Italië."

Libië weigert categoriek om migrantenkampen te installeren

Maar dat idee werd stellig afgewezen. "Libië weigert categoriek om migrantenkampen te installeren", was het antwoord van vicepremier van de regering van nationale eenheid Ahmed Maiteeq. "De Libische wet staat het niet toe."

Libië zegt wel te willen samenwerken met de Europese Unie om illegale migratie in te dijken. Concrete voorstellen deed Maaiteeq niet, maar hij nodigde de leiders van de Europese landen rond de Middellandse Zee wel uit op een migratietop in september in Tripoli.

De meeste boten met Afrikaanse migranten die naar Europa willen reizen, vertrekken vanuit Libië, met bestemming Italië. "Beide landen hebben al veel geleden onder de migratiecrisis", zei Maaiteeq. "Libië misschien nog meer dan Italië".

Vorige week legde voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk al een voorstel op tafel om buiten Europa centra in te richten waar vluchtelingen en economische migranten van elkaar worden gescheiden. Het plan was een van de voorstellen die gisteren op tafel lagen tijdens een informele top van de staats- en regeringsleiders van 16 Europese lidstaten, maar concrete afspraken werden daar nog niet gemaakt.

Meest gelezen