Socialistische vakbond protesteert tegen lager minimumloon voor jongeren

De socialistische vakbond ABVV voert vandaag actie tegen de plannen van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). Die wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om jongeren, jonger dan 21 jaar, aan te nemen. Peeters doet dat door hun bruto minimumloon te laten zakken met 6 tot 18 procent. De vakbond vindt deze maatregel discriminerend en vreest dat jongeren loonverlies zullen lijden. 

"De federale regering heeft beslist om het loon van jongeren onder de 21 jaar te verminderen met 6 tot 18% bruto terwijl discriminatie op basis van leeftijd illegaal is", zegt Jeff Jonckers, van ABVV Jongeren.

Vandaag voert hij met zijn afdeling actie tegen de maatregel van Peeters. Maar wat dan met de bijpassing die de regering heeft voorzien,  waardoor jongeren netto ongeveer evenveel zouden overhouden? "Netto krijgen de jongeren inderdaad een bijpassing, maar het lagere brutoloon heeft toch gevolgen voor een eventuele ziekte- of werkloosheidsuitkering", zegt Jonckers. 

"Daarnaast zullen deze jongeren ook een lagere eindejaarspremie en minder vakantiegeld krijgen", zegt hij. "Dit kan oplopen tot een nettoloonverlies van meer dan 400 euro." Volgens het ABVV is de zogenaamde netto bijpassing dus bedrog. "De eerder door ons voorgestelde bruto bijpassing blijft een eis."

Meest gelezen