fotomakers - Eddy Vanoppen

Sportoase in beroep vrijgesproken voor verdrinkingsdood 18-jarige zwemmer

Sportoase Leuven is niet verantwoordelijk voor de dood van een 18-jarige zwemmer die in 2011 verdronk in het zwembad aan de Philipssite in Leuven. Dat heeft het Brusselse hof van beroep beslist. In eerste aanleg werd Sportoase nog veroordeeld tot een boete en een schadevergoeding.

De tiener uit Vorst ging in 2011 meermaals per week zwemmen in Leuven. Hij was lid van een Brusselse duikclub en deed duikoefeningen waarbij hij zo lang mogelijk onder water probeerde te blijven, zogenaamde apnea-oefeningen.

Op 24 juni 2011 raakte de jongeman in shock tijdens zijn training, maar hij werd pas na tien minuten uit het water gehaald. De jongeman werd nog gereanimeerd en in een kunstmatig coma gebracht, maar overleed uiteindelijk.

De zaak kwam voor de correctionele rechtbank in Leuven, die oordeelde dat Sportoase niet voldoende toezicht had voorzien in het zwembad. Sportoase werd veroordeeld tot een boete en een schadevergoeding. Maar Sportoase ging in beroep en kreeg vandaag gelijk. Volgens het Brusselse hof van beroep is het niet bewezen dat er onvoldoende toezicht was. Daarenboven voerde het slachtoffer gevaarlijke apnea-oefeningen uit, die nooit alleen mogen worden uitgevoerd. 

Meest gelezen